POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 22

 
 
A  K  T  U  E  L  N  O
 

Trivan na sednici Odbora za zaštitu životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će glavne oblasti delovanja novoformiranog ministarstva biti rad na rešavanju pitanja otpada, otpadnih voda, remedijacije zemljišta, pošumljavanja i preventive bujičnih poplava i erozije.

Na sednici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine Republike Srbije, ministar Trivan je podvukao da ni jedan problem u zaštiti životne sredine niko ne može da reši sam i da će zato glavni mehanizmi delovanja ministarstva biti tesna saradnja sa svim relevantnim činiocima – od Narodne Skupštine, preko lokalnih samouprava, Privredne komore Srbije, nadležnih institucija, nevladinog sektora, do medija.

Opširnije...

I N T E R V J U 


PRIMARNA SELEKCIJA NA IVICI RENTABILNOSTI
 

Brantner grupa je u Srbiji prisutna od 2007. godine, i prvo je privatno preduzeće u Srbiji kojema je poverena komunalna delatnost? Odakle ideja da se krene u ovakav biznis i to u malim opštinama u Vojvodini?

Brantner jeste prva strana privatna firma,kojoj je jedna lokalna samouprava poverila delatnost sakupljanja i transporta komunalnog otpada.To je bila opština Novi Bečej. Pre operativnog početka rada pregovori su trajali skoro 4 godine jer nije bilo zainteresovanosti lokalnih samouprava, koja je i sada na niskom nivou oko rešavanja problema zaštite životne sredine. Za opštine u Vojvodini smo se opredelili jer pre početka našeg rada, po našem mišljenju, u Vojvodini koliko toliko bilo organizovano sakupljanje komunalnog otpada i pa je samimi tim i svest ljudi povodom toga na većem nivou u odnosu na ostale regione.

Opširnije...

U  FOKUSU 
 

Ponuda francusko-japanskog konzorcijuma za Vinču

Na tenderu za javno-privatno partnerstvo za uređenje deponije "Vinča" stigla je jedna obavezujuća ponuda od fransucko-japanskog konzorcijuma, rečeno je u Skupštini grada. 

Reč je o kompanijama "Suez Groupe SAS" iz Francuske i "I - Environment Investments Limited" iz Japana koja je registrovana u Velikoj Britaniji, saopštio je predsednik tenderske Komisije i direktor gradske Uprave za upravljenje otpadom Filip Abramović.
Kako je rekao Abramović, komisija će naknadno obaviti evaluaciju ponude, u što kraćem roku.
Tenderska komisija će doneti odluku u vezi sa ponudom u zakonski propisanom roku, a ukoliko ona bude prihvaćena, uslediće potpisivanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu, koji zatim treba da odobri Skupština Beograda. U tom slučaju bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini 2018. godine.
Vrednost projekta se procenjuje na 300 miliona evra.

Opširnije...

"Čistoća" kupuje softver koji će ih obaveštavati da treba da isprazne kontejnere

Novosadska "Čistoća" je, uz kupovinu 100 podzemnih kontejnera, raspisala javnu nabavku i za kupovinu softvera koji će pratiti njihovu popunjenost, saznaje 021.rs.
Vrednost ove nabavke nije poznata, mada je procena da ide i do 50 miliona dinara, a potpuna novina u radu "Čistoće" je softver koji će pokazivati da li su kontejneri popunjeni, tj da će sami kontejneri javljati da treba da se isprazne.
U specifikaciji tendera navodi se da će softver beležiti popunjenost i sistemom alarma javljati centrali preduzeća da je vreme da se kontejner isprazni. Pored ove, softver će imati i druge funkcije koje se odnose na rad ekipa na terenu. 


Greenpeace protiv plastike za jednokratnu upotrebu

Plastični otpad nanosi veliku štetu okolišu, i na kopnu i u moru. Procjenjuje se da prosječno osam milijuna tona plastike godišnje završi u oceanima i morima gdje ugrožava životinjski svijet, a budući da se plastika akumulira i raspada u manje dijelove u moru i na morskom dnu, onečišćenje plastikom ulazi u prehrambeni lanac.
Europski čelnici ove godine imaju priliku uvesti ozbiljne mjere za smanjivanje onečišćenja mora i oceana plastikom. U sklopu paketa mjera kružne ekonomije Europske unije, može se riješiti uzrok problema.
Zastupnici u Europskom parlamentu danas su glasovali o tim mjerama te traže da se do 2030. godine 70% otpada reciklira, u usporedbi s današnjih 44%, a da se na odlagalištima deponira samo 5% otpada. Ovo su ambiciozni ciljevi, no mora ih još potvrditi Vijeće Europske unije. 

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design