POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 19

 
 
A  K  T  U  E  L  N  O

Šta čeka ministra ekologije?

Osnivanje Ministarstva za zaštitu životne sredine je odličan znak, ali treba imati u vidu da je Srbija početnik u toj oblasti i da će nam za dostizanje standarda evropskih zemalja u toj oblasti u punoj meri biti potrebno oko 20 godina i 20 milijardi evra, ocenjuju sagovornici "Tanjuga".


Rad na ispunjavanju kriterijuma predviđenih Poglavljem 27, koje se bavi životnom sredinom i klimatskim promenama, za Srbiju će biti veliki izazov, slažu se sagovornici Tanjuga, a ekspertkinja Ujedinjenih nacija za životnu sredinu Anđelka Mihajlov kaže da to podrazumeva ne samo da zakone prebacimo na naše nacionalno zakonodavstvo, već da to i sprovedemo.
Mihajlov smatra da su za Srbiju goruća pitanja u oblasti klimatskih promena, odnosno emisije gasova koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte, upravljanje vodama i upravljanje otpadom.
"Najveći izazov, ako biste računali po pitanju finansiranja, su pitanja otpadnih voda i pitanje upravljanja otpadom, odnosno postrojenja za otpadne vode i upravljanje otpadom. Tu će biti najveći troškovi, najveći izazovi i treba naći način kako tome da se prilagodimo", rekla je Mihajlov.

R  E  A  G  O  V  A  NJ   A

Zna se ko ovde voli da krade
Autor: Danilo Čurčić

Prošle nedelje nas je iznenadila vest da Gradska čistoća u Novom Sadu namerava da uvede čuvare kontejnera i da su ovaj posao vredan skoro 6 miliona dinara dobile dve privatne firme. Razlog za uvođenje ovog fizičko-tehničkog obezbeđenja su nesavesni građani koji nanose štetu kontejnerima i kradu đubre koje Novosađani odlažu u za to predviđene kontejnere. Kako su naveli nadležni, tu „u prvom redu govorimo o sakupljačima sekundarnih sirovina, koji osim što odnose ambalažni otpad koji građani savesno sakupljaju i odlažu u sklopu projekta primarne separacije, što takođe predstavlja veliku štetu, kradu poklopce, razvaljuju kontejnere, lome poklopce, seku džakove u podzemnim kontejnerima“. Ubrzo su stigle i prve reakcije – nekoliko tekstova u medijima i Apel za odbranu dostojanstva i prava na rad sakupljača sekundarnih sirovina. Nakon svega, čini se da se ipak polako mirimo sa uvođenjem čuvara kontejnera.

Ukoliko ovu vest pogledamo iz ugla preovlađujućeg odnosa prema siromašnima i opšteg nedostatka solidarnosti u našem društvu, ne bi trebalo da smo iznenađeni. Uvođenje čuvara kontejnera nam jasno pokazuje nameru da se siromaštvo kriminalizuje, a ljudi koji žive na ivici egzistencije isteraju još dalje na marginu, kako svojim siromaštvom ne bi narušavali fin i pristojan gradski život. S druge strane, ova novina kojom nas je počastila Gradska čistoća u Novom Sadu deo je opšteg evropskog trenda koji odavno kriminalizuje siromaštvo i pronalazi načine da spreči najsiromašnije da narušavaju ono što se tako neutralno naziva komunalnim redom.
 

 
 
 
 
 
 
udruzenje reciklera
 
 
Copyright © *2016* *www.reciklaza.bizwww.otpad.biz, All rights reserved.

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design