POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 14

reciklaza
 I N T E R V J U
 

GORUĆI PROBLEMI UPRAVLJANJE OTPADOM I
ZAŠTITA VODOTOKA


 - Stanje životne sredine u Vojvodini se ne može okarakterisati kao zadovoljavajuće, ali ni kao nepovoljno. Gledano u celini, zanemarivanje pitanja životne sredine u korist ekonomskog razvoja dovelo je do lošeg stanja u mnogim segmentima životne sredine. Iako pritisci poslednjih godina rastu zajedno sa razvojem privrede, sa stanovišta uticaja na životnu sredinu to još nije zabrinjavajuće, pod uslovom da se njihov budući rast uskladi s potrebama zaštite životne sredine, odn. da se planira i sprovodi u skladu sa konceptom održivog razvoja.

Gorući ekološki problemi u AP Vojvodini trenutno su pitanja upravljanja otpadom, hronična zagađenja nekih vodotoka (Veliki bački kanal i Nadela na primer), kao i industrijski kompleksi sa zastarelim tehnologijama (Pančevo, Novi Sad, Kikinda, Beočin, Vrbas, itd). Postoje i specifični problemi kao što su alergijske biljke (ambrozija), kao i drugi štetni organizmi (komarci i krpelji) koji prenose razne zarazne bolesti, koje neretko imaju i kobne ishode.-

Opširnije...
 
 U  FOKUSU
 

AKTUELNI IZAZOVI U SAKUPLJANJU AMBALAŽNOG OTPADA

  • Da li je dovoljno razvijen sistem sakupljanja ambalažnog otpada u komunalnom sektoru?
  • Neformalni sakupljači – gde im je mesto?
  • Iz kojih tokova sa sakuplja većina reciklažnog otpada?
  • Koje su manjkavosti zakonske regulative?

Uopšteno govoreći, sam sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Srbiji bi se mogao oceniti kao relativno razvijen u odnosu na postojanje adekvatnog zakonoskog okvira, kapaciteta reciklažne industrije i sakupljačke mreže u komercijalnom i industrijskom sektoru. Međutim, postoji i dosta prostora za unapređenje datog sistema. Naime, detaljnom analizom funkcionisanja uspostavljanog sistema moguće je jasno uočiti i određene prepreke, bez čijeg prevazilaženja će biti nemoguće dostizanje krajnjih standarda zemalja Evropske unije. - 

Opširnije...
 
K O L U M N A
 

KO NE PLATI NA DRUMU, PLATI NA ĆUPRIJI

Na krivudavom EU putu neposlušne države čeka Evropski sud pravde.
Nedavno je u medijima osvanula informacija da se Srbija sprema da do kraja ove ili početkom sledeće godine otvori pregovore o Poglavlju 27 o životnoj sredini. Plan je da nacrt pregovoračke pozicije bude gotov već do kraja juna, nakon čega bi sažetak plana bio dat na komentare javnosti. Srpska privreda spada u tu javnost. Zbog te činjenice deo te privrede, koju čini industrija otpada, nije naročito srećan.

Mnogo više bi voleli da nas država tretira kao partnera u procesu pripreme otvaranja Poglavlja 27, nego što nam je dodelila ulogu davaoca komentara. Postoji više razloga za to. Ne samo zato što niko bolje od nas koji otpadaški hleb jedemo ne poznaje oblast upravljanja otpadom, već i zato što nas je dosadašnje iskustvo naučilo da se državna administracija ne obazire previše na naše komentare. Do sada smo se prilično nakomentarisali. Uglavnom uzaludno.


 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design