POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI
www.reciklaza. biz, www.otpad .biz
Izbor najvažnijih vesti u proteklih 7 dana
Newsletter # 3
AKTUELNO

U utorak 2. novembra u maloj Sali Doma Narodne skupštine organizovano je prvo javno slušanje na temu „Sistemska rešenja u životnoj sredini: Srbija 2017 – 2027 – definisanje problema“ u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine. Javnom slušanju su prisustvovali članovi Odbora za zaštitu životne sredine, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Privredne komore, reciklažne industrije, nevladinog sektora, javnih preduzeća.

Predsednik Odbora za životnu sredinu, dr Branislav Blažić, otvarajući javno slušanje je rekao da organizacija ove serije javnih slusanja treba da dovede do toga da dobijemo potpuno nove zakone u obasti životne sredine. - Prva faza je da definišemo samo probleme u oblasti životne srdine, druga faza definisanja i nuđenje rešenja tih problem, a treća faza je da do jeseni sledeće godine napravimo potpuno nove zakone. U tom cilju otvoreni smo za dijalog sa svima, sa Ministarstvom, Privrednom komorom, privredom, civilnim organizacijama i hoćemo da svi zajedno dođemo do nečega što je Srbiji potrebno. Mi smo zakone menjali kroz izemene i dopune, lepili nove fleke, napravili haotične zakone, glomazne, teško primenjive u praksi. Nas obavezuje i Poglavlje 27, sa kojim treba da usklađujemo zakondavstvo. Kad sakupimo probleme i vidimo koja su rešenja, treba da se oforme radne grupe za izradu potpuno novih naziva. Smatramo da je to sistemski pristup koji smo nazvali „Srbija 2017 – 2027“ da tih 10 godina bude jer je to period u kojem ćemo možda uspeti da preskočimo neke godine u kojma smo zaostali za Evropskom unijom, ali da ćemo i moći da ih u mnogo čemu stignemo. Ićićemo ovoga puta do kraja, nema stajanja jer se mora doći do toga. Mnogo se pokušavalo, pričalo, razvodnjavalo, operativno se malo uradilo i mi želimo da ovoga puta damo tu operativnost čitavoj tvoj problematici.– Opširnije...

Ovo su najveći problemi srpskih kompanija
Najveći problemi sa kojima se suočavaju kompanije u Srbiji koje nastoje da poštuju standarde u oblasti zaštite životne sredine su nelojalna konkurencija. Problemi su i nepoštovanje sistema i visoke ekološke takse, rekli su danas članovi Odbora za životnu sredinu Američke privredne komore (AmCham).
Predsednik Odbora za životnu sredinu i direktor za odnose sa javnošću i komunikacije kompanije Coca-Cola HBC Srbija Dragan Lupšić rekao je da su predstavnici te kompanije shvatili da će najava otvaranja Poglavlja 27 biti skup i složen posao te da su zato osetili potrebu da objedine ekspertizu, udruže se sa privredom i ponude da budu državi partner u unapređenju i rešavanju ekoloških pitanja.
To se odnosi kako na poboljšanje zakonske regulative i administrativnih procedura, ali i princip produžene odgovornosti proizvođača u upravljanju posebnim tokovima otpada i ambalažnim otpadom, dodao je on. Opširnije...

Interaktivna presa za limenke
Na ovogodišnjem Green Building Expo and Conference koji se održao od 2. do 4. novembra 2016. godine u Expo Centru, Solagro tim je promovisao prvu ručnu presu za limenke koja je opremljena sa senzorima za detektovanje aluminijuma, senzorima popunjenosti skladišnog prostora i ultazvučnim senzorima za detekciju pokreta.

Solagro presa poseduje elektroniku za interakciju sa potrošačima koja omogućava da korisnik ako reciklira limenku može da učestvuje u nagradnoj igri jednostavnim pozivanjem broja. Svi podaci se skladište, pobednici dobijaju informaciju o nagradnoj igri, a organizatori imaju uvid kontakte onih koji žele da učestvuju u igri. Presa takođe generiše i šalje informaciju o popunjenosti i sastavu otpada, tako da sakupljači i recikleri u svakom momentu imaju kompletnu informaciju da li je potrebnu presu isprazni i šta se nalazi u njoj. Opširnije...

“Kada jednom priviknemo svoju savjest da nešto primi kao »nužno zlo«, to uskoro počinje sve više da nam izgleda kao nužno, a sve manje kao zlo”. (Ivan Turgenjev)

Ovaj poučak je inspiriran upravo briljantnom analizom jednog istomišljenika na novi prijedlog hrvatskog Plana gospodarenja otpadom. Savjetovao sam ga da pričeka s javnom objavom. Zašto? Pa eto tako!

Prvi dojam na predloženi Plana je »sve je isto kao lani«. Ipak, kao neku vrstu poticaja na djelovanje i optimizma dobijem elektroničku poruku s Bis idem non est idem. Iako sam učio latinski, ali nisam bio baš nešto u tome, odgonetnuo sam značenje, ali sam i pogledao prijevod: »Dva put isto, nije to isto«. Kao da ni stari Latini nisu uvijek bili u pravu. Suzdržat ću se za sada od komentara. Slao sam male elaboracije i bivšem i sadašnjem ministru. Odgovor je bio kao iz onog vica, kada čoban viče s jednog vrha u planini čobanu na drugi udaljeni vrh: »Ej, jesi li vidio moje ovce?«, a ovaj drugi procijedi za sebe, onako kroz zube: »Jok«. Opširnije...

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design