POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 55

 
 
 
                      N  A  J  A  V  A      D  O  G  A  Đ  A  J  A

 

 Konferencija "Odgovorno upravljanje otpadom"


Simbolično, par dana pred Svetski dan planete Zemlje, 20. aprila 2018. godine, organizacije Udruženje industrije otpada Hrabri čistač, Srpska asocijacija ambalažnog otpada, Inženjeri zaštite životne sredine i Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ uz podršku Ekostar pak d.o.o i CSOnnect programa Regionalnog centra za životnu sredinu, organizuju konferenciju pod nazivom „Odgovorno upravljanje otpadom“. Konferencija će se održati u Velikoj sali Privredne komore Srbije (Resavska 13 – 15), uz oko 100 učesnika iz oblasti preduzetništva, akademske javnosti i stručnjaka za zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom, civilnog sektora.

Opširnije

   S  R  B  I  J  A


Ministar Trivan primio reciklere ambalažnog otpada


Predstavnici Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada, na sastanku u Ministarstvu zaštite životne sredine održanom 5. aprila 2018. godine predstavili su ministru Trivanu stanje i tendencije u oblasti reciklaže ambalažnog otpada. Recikleri su izneli predloge mera za rešavanje aktuelnih problema u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom, usmerene pre svega na unapređenje mehanizama kontrole i povećanje investicija u infrastrukturu za separaciju otpada. 

Opširnije

              S  R  B  I  J  A
 

Nema više besplatno, počinje naplata kesa u Srbiji


Kompanija Delez Srbija počeće sledeće nedelje da naplaćuje plastične kese u jednom od svojih prodajnih formata – prodavnicama Shop&Go. Kako se navodi na internet stranici Shop&Go, naplata plastičnih kesa počeće od 16. aprila po ceni od dva dinara. 
“Na ovaj način želimo da smanjimo upotrebu plastičnih kesa koje zagađuju našu životnu sredinu, i da naš komšiluk učinimo čistijim i lepšim”, navodi se u obaveštenju potrošačima. 
Kupci Shop&Go marketa koji budu imali račun veći od 1.000 dinara dobijaće do 15. aprila, odnosno do isteka zaliha, besplatne pamučne cegere za kupovinu, piše na sajtu. 

Opširnije

                    S  R  B  I  J  A
 

O plastičnim kesama u Fokus grupi


Predstavnik Emisija "Tako stoje stvari" pozabavila se problemom koji zaokuplja i našu i svetsku javnost. Plastične kese, milioni njih u nacionalnim i milijarde u globalnim okvirima, predstavljaju nesumnjivu opasnost po životnu sredinu. Istovremeno, one su i jedan od najvećih izazova za sve nacionalne ekonomije. Sukobljavaju se veliki interesi, a u zemljama koje su rešile da se pozabave ovim pitanjem primenjuju se različiti modeli, od zabrane korišćenja plastičnih kesa, do naplate u trgovinama. 

                    S  R  B  I  J  A
 

Više od 6.000 prijava zbog ekološkog kriminala


Sve kompanije koje uvoze proizvode koji će postati posebni tokovi otpada ili generišu otpad u proizvodnji dužne su da o tome dostavljaju izveštaje Agenciji za zaštitu životne sredine, na osnovu čega plaćaju ekološku taksu, kako bi se finansiralo zbrinjavanje otpada. Rok za dostavljanje podataka za prošlu godinu istekao je 31. marta, a onima koji izbegavaju plaćanje takse slede prekršajne i krivične prijave. Po evidenciji Agencije za zaštitu životne sredine 5.800 kompanija nije podnelo izveštaj u zakonskom roku.
"Želimo da im pošaljemo poruku da u narednom periodu to učine kako bismo izbegli zakonsku proceduru podnošenja prektršajnih prijava", rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. 

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design