POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 54

 
 
 
                      N  A  J  A  V  A      D  O  G  A  Đ  A  J  A

 

 Konferencija "Odgovorno upravljanje otpadom"


Simbolično, par dana pred Svetski dan planete Zemlje, 20. aprila 2018. godine, organizacije Udruženje industrije otpada Hrabri čistač, Srpska asocijacija ambalažnog otpada, Inženjeri zaštite životne sredine i Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ uz podršku Ekostar pak d.o.o i CSOnnect programa Regionalnog centra za životnu sredinu, organizuju konferenciju pod nazivom „Odgovorno upravljanje otpadom“. Konferencija će se održati u Velikoj sali Privredne komore Srbije (Resavska 13 – 15), uz oko 100 učesnika iz oblasti preduzetništva, akademske javnosti i stručnjaka za zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom, civilnog sektora.

Opširnije

U    F  O  K  U  S  U


Poglavlje 27 – veliki izazov na evropskom putu Srbije


Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno radi na otkrivanju lokacija i sprečavanju kriminalnog, neadekvatnog odlaganja opasnog otpada širom Srbije, uz ostvarivanje bliske saradnje sa svim nadležnim subjektima, pre svega istražnim i pravosudnim organima. Uspostavljeni su novi kanali komunikacije sa građanima i svaka prijava eventualne lokacije nezakonito odloženog otpada se proverava na terenu i momentalno reaguje.
Takođe, Ministarstvo ispituje aktuelno stanje po pitanju količina i lokacija istorijskog opasnog otpada. Izdvojena su sredstva da se ove godine započne sa trajnim zbrinjavanjem istorijskog otpada kako bi se rešio i ovaj dugogodišnji problem, kao velike pretnje životnoj sredini i zdravlju svih nas, kažu za European Western Balkans u Ministarstvu koje predvodi Goran Trivan, odgovarajući na pitanje šta će nadležno ministarstvo učiniti da se situacija u oblasti ekologije poboljša, budući da je resorni ministar nedavno izjavio da je “naša zemlja pretprana toksičnim otpadom i da je stanje životne sredine dramatično”.

Opširnije

              S  R  B  I  J  A
 

 "Inženjeri zaštite životne sredine" u radnoj grupi ministarstva za poglavlje 27


Ministarstvo zaštite životne sredine prihvatilo je inicijativu udruženja "Inženjeri zaštite životne sredine" iz Novog Sada i uključilo Igora Jezdimirovića, kao predstavnika civilnog sektora, u radnu grupe za Izradu specifičnog plana implementacije Okvirne direktive o otpadu.Radna grupa ima zadatak da izradi Specifični plan implementacije Okvirne direktive o otpadu i kroz taj dokument da konkretne odgovore o načinima i rokovima za spovođenje ove direktive u Srbiji. 
Podršku za ovu inicijativu "Inženjeri zaštite životne sredine" dobili su od relevantnih mreža i saveza civilnog društva koji se bave temom otpada, Koalicije 27, Saveza ekoloških organizacija "Zelena lista Srbije" i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, kao i od programa CSonnect, koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu. 

Opširnije

                    S  R  B  I  J  A
 

Eko Hemik: Opasni otpad je lako pratiti i nadzirati u Srbiji


Predstavnik firme “Eko Hemik” iz Novog Sada Vladimir Babić izjavio je da je zakonska regulativa u Srbiji o upravljanju opasnim otpadom pozitivna, da je jednostavna za primenu, nadzor i kontrolu, ali da primenu koči “nedostatak novca”, pošto je oblast zaštite životne sredine skupa. Babić je na sastanku sa proizvođačima u Novom Sadu naglasio da je u Srbiji jednostavno nadzirati kretanje opasnog otpada, jer poslodavac mora da ga najavi, te da se sve radi uz pomoć aplikacije koja je dostupna na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.
Sva dešavanja od novembra, kada su tone opasnog otpada pronadjene na lokacijama u Srbiji, prema njegovom rečima bila su “očekivana”, i nisu posledica “istorijskog otpada od pre 20 ili 30 godina”.

                    S  R  B  I  J  A
 

Izvezli 100 tona otpadnog freona u Nemačku


Niško preduzeće Jugo-impex E-reciklaža izvezlo je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, skoro 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, saopštio je vlasnik i direktor preduzeća Vujadin Šćekić. On je podsetio da se ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uređajima ga ima između 140 i 200 grama, ozonskom omotaču napravi šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana.
– Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona ostvarili smo benefit jednak onom kao da u Nišu nijedan automobil nije vožen tri godine – rekao je Šćekić.

 
 
 
 
 

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design