POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 52

 
 
 
                    S  R  B  I  J  A
 

Optuženi tvrdi da je hteo da gradi fabriku za preradu


Goran Marković, optužen da je na svoje imanje u Vukićevici, nadomak Obrenovca, od 2007. godine do 31. decembra 2017. prevezao i odložio 21.959 kilograma opasnog otpada, rekao je  na početku suđenja pred Osnovnim sudom u Obrenovcu da se „delimično oseća krivim”. Znao je, kako navodi, da je otpad opasan, ali da je imao nameru da otvori fabriku i preradi ga. Okrivljeni je dodao i da se po okončanju ovog postupka neće baviti ovom delatnošću.
Drugookrivljeni Dragan Marković, koga Osnovno tužilaštvo u Obrenovcu tereti da je na svom placu ispod kuće odlagao 20 tona opasnog otpada, nije želeo da iznosi odbranu, odnosno iskoristio je svoje zakonsko pravo da se brani ćutanjem.


Opširnije

U    F  O  K  U  S  U


Otpadna ulja - problem koji se mora rešiti


Opasni otpad koji je u poslednjih nekoliko meseci pronadjen na više lokacija u Srbiji je samo vrh ledenog brega u smislu dešavanja pre svega sa otpadom od ulja i uljnih ostataka (otpadna ulja) dugi niz godina.
Na osnovu dosadašnjih saznanja gotovo je uzvesno da najveći deo pronadjenog otpada predstavljaju upravo otpadi od ulja i uljnih ostataka koji su izuzetno opasan otpad iz razloga što se sadržaj toksičnih materija u otpadnom ulju ne može unapred pretpostaviti a otpadno ulje može bespovratno zagaditi sve sredine – vazduh,vodu i zemljište. Kada je Srbija u pitanju ovaj problem nije rešen ni na koji način,odnosno ne postoji nikakav sistem upravljanja otpadnim uljima.
Prvi (objavljeni) incidenti sa otpadnim uljima su se desili pre 4 godine i to u Kladovu (izlivanje otpada u Dunav) i u Novom Beogradu (“smrdljive zgrade”).Ovaj drugi “incident” se kasnije proširio na više lokacija u Beogradu ali i na Novi Sad,Vranje i ko zna gde još.

Opširnije

              S  R  B  I  J  A
 

Pitanje za državu: Ima li opasnog hroma iznad Pančeva?


„Ja se ne bavim poslom koji ste spomenuli“, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Goran Trivan na pitanje Radija Slobodna Evropa da li će naložiti proveru tvrdnji poslanice opozicione Nove stranke u Skupštini Srbije Marinike Tepić da pančevačka Petrohemija, odnosno njena fabrika PEVG za proizvodnju plastike, mesecima u vazduh ispušta preopasan trovalentni hrom, ugrožavajući time građane ovog grada i dvadeset kilometara udaljenog Beograda.
Na pitanje saradnice RSE Maje Leđenac da li je proveravao navode koje je iznela poslanica Tepić i da li je bilo merenja zagađenja u okolini Petrohemije ministar je prilično neodređeno odgovorio:

Opširnije

                    S  R  B  I  J  A
 

U najavi proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa


Kroz projekte saradnje Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom koja proizvodi biorazgradive kese, u Srbiji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da počne proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa od kukuruznog skroba, iz biljnih ulja ili celuloze. U kese koje se u potpunosti razlažu građani Gornjeg Milanovca će odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog domaćinstva, a ta opština će na kraju dobiti kompost, đubrivo spremno za prodaju.
Već deceniju žitelji Gornjeg Milanovca u posebne kontejnere odvajaju pet ambalažu, papir i komunalni otpad.
"Mnogo mi znači, mi sve sortiramo kod kuće. Kad god prođem ako imam neku kesu ili bocu, uvek stavim gde treba. Navikli smo flaše odvajamo tamo, otpad 'vamo i to je, flaše obavezno odvajamo posebno. Ne vidim svrhu zašto to bacati kad to može da se iskoristi ponovo i da malo sačuvamo nešto za našu decu", kažu meštani Gornjeg Milanovca.

                    S  R  B  I  J  A
 

Novi geografski informacioni sistem upravljanja otpadom u Srbiji


Na portalu Agencije za zaštitu životne sredine dostupan je novi geografski informacioni sistem upravljanja otpadom u Srbiji.
Ovaj sistem obuhvata podatke o pravnim licima i preduzetnicima sa njihovim geografskim položajem koji na neki način učestvuju u upravljanju otpadom - od generatora do operatera ponovnog iskorišćenja ili deponovanja otpada i uvoznika i izvoznika otpada.

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera
 

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design