POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 49

 
 
 
                  U     F  O  K  U  S  U
 


Procena socio-ekonomskog položaja neformalnih sakupljača otpada u Srbiji


U okviru projekta Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji koji organizacija Help realizuje uz donatorsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida, Centar za društvena i primenjena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu sproveo je istraživanje Procena socio-ekonomskog položaja neformalnih sakupljača otpada u Srbiji. 
Istraživanje je realizovano u periodu oktobar 2017 – januar 2018. godine sa ciljem identifikacije problema sa kojima se romska populacija suočava u procesu zapošljavanja, naročito iz perspektive neformalnih sakupljača otpada, poslodavaca i projektnih partnera, kao dela sistemskog okruženja u procesu integrativne politike.


Opširnije

S  R  B  I  J  A

Trivan: Ne znam da li postoji "otpadna mafija", ali vreme je da se zakon primenjuje


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da su nadležni organi "sanirali" industrijski otpad sa 10 od ukupno 70 lokacija na kojima je otkriven, a da će se otpadom na preostalih 60 lokacija baviti u narednom periodu. Trivan je rekao da je u skladu sa Zakonom o privatizaciji zadatak države da rešava industrijski otpad i dodao da tehnološka procedura za njegovo zbrinjavanje nije komplikovana, ali da za nju treba obezbediti dovoljno novca.
Kako kaže, mi nemamo mogućnosti da merenja i analize obavljamo brzo, ali kaže i da Ministarstvo neće skrivati informacije od javnosti.
- Ima niz pitanja u vezi sa opasnim otpadom - odakle je, koga je generisao, zašto ga nije do kraja ispratio... Svi smo u lancu odgovornosti, zakon je tu jasan i sad je došlo vreme da se primenjuje - rekao je Trivan.

Opširnije

                 R  E  G  I  O  N    I    S  V  E  T

Otpad kao unosan posao: Čist profit na smeću


Odlukom Kine da početkom ove godine zabrani uvoz PET plastike, nije pukao samo „brak“ između zapadnih izvoznika otpada i kineskih uvoznika, već je na pomolu i „razvod“ između zaštitnika okoline, biznismena i političara u zapadnim zemljama. S druge strane, kako otpad u svakom slučaju ima svijetlu budućnost, jer se očekuje da već do 2025. trgovina otpadom dostigne vrijednost od rekordnih 340 milijardi dolara, u posao se uveliko uključio organizovani kriminal. Procjena italijanskih nevladinih organizacija je da mafija godišnje ubere oko 20 milijardi eura na „uklanjanju“ opasnog otpada, koji završava zakopan na njivama, u moru i u temeljima zgrada širom Italije.

Opširnije

               R  E  G  I  O  N    I    S  V  E  T

Rumunija razmatra uvođenje povratne naknade za reciklablinu ambalažu


Prema pisanju portala Balkan Green Energy News Rumunija bi mogla da uvede povratnu naknadu od 2 RON (0,43 EUR) kao obezbeđenje za proizvode zapakovane u ambalažu koja se može reciklirati ukoliko projekat Ministarstva životne sredine i klimatskih promena dobije zeleno svetlo.
 Cilj uvođenja povratne naknade je poboljšanje upravljanja otpadom u zemlji. Prema izveštaju Agerpresa, rumunska ministarka za životnu sredinu Gratiela Gavrilesku rekla je da bi ovaj projekat trebalo da bude propraćen izmenama i dopunama aktuelne legislative o upravljanju otpadom.
Na osnovu predloga, povratna naknada bi se vraćala potrošaču kad se prazna ambalaža vrati u prodavnicu.

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design