POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 48

 
 
 
                S  R  B  I  J  A
 


PROBLEM EKO-TAKSE: Platišama još gori uslovi


Naplata posebne eko-takse isključivo po kilogramu proizvoda koji nakon upotrebe postaje otpad katastrofalno je rešenje po domaće proizvođače, smatra Dragan Dilparić, potpredsednik Odbora za životnu sredinu Američke privredne komore, inače zadužen za te poslove u kompaniji "Gorenje". Ovu naknadu plaćaju proizvođači i uvoznici elektronskih i električnih uređaja, guma, baterija, akumulatora, ulja i maziva...
- Reč je o rešenju predviđenom Nacrtom Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je sad u javnoj raspravi - pojašnjava Dilparić. - Obračunom naknade po kilogramu proizvoda stimulisaće se proizvođači koji ugrađuju nekvalitetne sirovine u proizvode. Jednostavno, ako u veš-mašinu proizvođač stavi lim debljine dva milimetra, a ne tri, platiće manju naknadu i cena proizvoda će mu biti niža.
Dilparić navodi primer bankomata koji imaju "50 kilograma metala, 100 kilograma betona i 300 grama elektronike".

Opširnije

S  R  B  I  J  A

Naknada za odlaganje otpada na deponije je neophodna


Reciklaža i zaštita životne sredine u Srbiji su uvek aktuelne teme, ali se čini da je u ovim oblastima potrebno još puno posla. Prema rečima Jelene Kiš, menadžera  za održivost i regulatorne poslove za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Ball Packaging Europe kada govorimo o industriji i nacionalnim ciljevima, situacija je ipak dosta dobra i predstavlja rezultat višegodišnjih napora.
„Ipak, postoji još prostora za unapređenje. Pre svega, primarna selekcija posebno u delu komunalnog otpada je samo delimično prisutna, iako je regulisana sa više zakonskih akata. Istovremeno, lokalne samouprave zbog niza faktora nisu u mogućnosti da organizuju primarnu selekciju na teritoriji svojih opština, a zbog kašnjenja u donošenju i implementaciji lokalnih i regionalnih planova za upravljanjem otpadom, odlaganje otpada se najčešće bez ikakvog tretmana odlaže na smetlišta, sa vrlo malim ili nikakvim naknadama. Iako se pogledi različitih aktera u sistemu upravljanja otpadom za pojedina pitanja ponekad razlikuju, svi su istog stava kada je u pitanju naknada za odlaganje otpada na deponije: ona je nepohodna, jer sve dok je odlaganje otpada na deponije jeftinije od organizovanja reciklaže, ovim poslom će se baviti samo one opštine koje imaju samo entuzijazam da se bave ovim poslom“, kaže Kiš za BIZLife.

Opširnije

               S  R  B  I  J  A

EKOLOŠKA TEMPIRANA BOMBA Goran Trivan: Uklanjamo cijanid iz Loznice


Rešavanje problema 75 tona opasnog otpada iz fabrike FAK je prioritet i sredstva za to su već obezbeđena, poručio je Goran Trivan nakon pisanja Kurira da je opasna tečnost počela da curi iz buradi
Nakon otkrića Kurira i upozorenja stručnjaka da curenje otrovne cijanidne soli iz dotrajale buradi, smeštene u zapuštenoj fabrici u centru Loznice, može da izazove ekološku katastrofu masovnih razmera, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručuje da je rešavanje tog problema prioritet Vlade i da su sredstva iz budžeta za saniranje tog otpada već izdvojena.
- Ministarstvo zaštite životne sredine upoznato je sa ovim problemom i ovom prilikom ukazujemo da je otpad uskladišten u Fabrici auto-traktorskih kočnica (FAK) u Loznici deo nasleđenog istorijskog industrijskog otpada, kojeg ima na preko 60 lokacija u Srbiji. Rešavanje ovog problema smatramo prioritetom i s obzirom na to, već su određena sredstva iz budžeta za bezbedno uklanjanje otpada s ovih lokacija.

               S  R  B  I  J  A

TE "Morava" kod Svilajnca pogodna za uništavanje opasnog otpada


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da nijedna lokalna samouprava nije pristala da se na njenoj teritoriji gradi pogon za preradu opasnog otpada, ali da Ministarstvo nije odustalo od tog projekta i smatra da bi termoelektrana "Morava" kod Svilajnca bila pogodno mesto.
Na osnovu urađenih ispitivanja i procene stručnjaka možda bi moglo da se razgovara o tome da postojeća termoelektrana "Morava" kod Svilajnca postane mesto gde bi se radio fizičko hemijski tretman opasnog otpada, rekao je Trivan.
Prema njegovim rečima, to je projekat Elektroprivrede Srbije, jer se "Morava" polako gasi, a lokacija na kojoj se nalazi je odlična za taj posao.
 

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera
 

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design