POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 47

 
 
 
                S  R  B  I  J  A
 

Ministre, ne damo da nas trujete!


Najavu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da bi postojeća Termoelektrana Morava kod Svilajnca bila odlična lokacija za izgradnju pogona za preradu opasnog otpada naišla je na oštro protivljenje dugogodišnjeg predsednika opštine Dobrivoja Budimirovića Bidže.  
- Da li su oni normalni! Pa termolektrana je na 10 metara od reke, tu su i bunari za vodu za celu teritoriju Opštine Svilajnac! Građani Svilajnca ni slučajno neće dozvoliti da se tu gradi pogon za preradu otrovnog otpada. Gospodin Trivan, ako je toliko pametan, neka pokaže na svom primeru da je to bezopasno, pa neka pogon napravi u blizini svoje kuće. Neka napravi u Beogradu, pa da vidimo kako će Beograđani reagovati - kaže za "Vesti" najpoznatiji Svilajčanin.


Opširnije

S  R  B  I  J  A

Produžena odgovornost proizvođača štiti okolinu od opasnog otpada


Narednih godina očekuje se da zemlje regije još jače i transparentnije urede oblast upravljanja otpadom, sa posebnim fokusom na produženu odgovornost proizvođača u oblasti posebnih tokova otpada, jer i Evropska unija povećava ciljeve koje treba ispuniti kada je reč o ovim ekološkim pitanjima.
Na regionalnoj konferenciji "Zaštita životne sredine - Upravljanje otpadom", koju je u utorak (6. februara 2018. godine) u Beogradu organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) mogla su se čuti iskustva Srbije, BiH i Slovenije u oblasti upravljanja otpadom, koji izazovi ih prate i šta je ono što je potrebno posebno urediti kako bi bile zadovoljne sve tri strane - država, privrednici i građani.
Dragan Dilparić, potpredsjednik Odbora za životnu sredinu AmCham i predstavnik kompanije Gorenje, ujedno i moderator konferencije, rekao je kako je u Srbiji situacija takva da je postojeći model državne kontrole naplate eko naknada i raspodele podsticaja reciklerima u praksi naišao na brojne izazove, te da nije dao očekivane rezultate.

Opširnije

               S  R  B  I  J  A

Trivan o opasnom otpadu: Biće ubrzo novih akcija i otkrića


Ministar Goran Trivan kaže da će i sledeće nedelje biti akcija na otkrivanju deponija toksičnih otpada.
"Biće novih otkrića, to me ne veseli, očigledno da toga ima u Srbiji, ali nemamo izbora". Prvi prioritet Ministarstva za zaštitu životne sredine su otpadne vode, od 300 potrebnih sistema za preradu, samo pet rade na zadovoljavajući način, kaže.
Samo u poslednje vreme, u blizini Novog Sada i Obrenovca, otkriveno je nekoliko lokacija sa stotinama tona zakopanog toksičnnog otpada koji predstavlja veliku ekološku opasnost. Prema podacima iz Ministarstva za zaštitu životne sredine u Srbiji se godišnje proizvede između 150 i 200 hiljada tona opasnog otpada od kog se većina ne prerađuje, jer za to ne postoje adekvatna postrojenja. Ministarstvo sumnja u postojanje organizovane kriminalne grupe koja preuzima, transportuje i legalno zakopava toksični otpad. U istragu ovog kriminala uključeni su ministarstva za zaštitu životne sredine i unutrašnjih poslova, tužilaštvo i Bezbednosno informativna agencija.
Predugo sam u ovoj delatnosti da bih mogao da poverujem da je to tek tako, od juče, naveo je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan u Pressingu.

               S  R  B  I  J  A

Smetlište u Vinči decenijama OPASNO po okolna poljoprivredna naselja


Tek kada je pokrenut projekat sanacije aktuelne deponije u Vinči i izgradnje postrojenja za preradu otpada, otkriveno je koliko je sadašnje smetlište u ovom delu prestonice - opasno.
Kako stoji u predlogu izmena i dopuna plana detaljne regulacije sanitarne deponije "Vinča", "na ovom prostoru je tokom više od 20 godina rada formirana tipično nehigijenska deponija, što je za posledicu imalo zagađenje voda Ošljanskog potoka i bare, zagađenje okolnog poljoprivrednog zemljišta i vazduha, te zatečeno stanje nameće potrebu planskog rešenja sanacije, kao i proširenja postojeće deponije".
U ovom dokumentu poseban osvrt je na poljoprivredno zemljište koje se nalazi u blizini deponije.
"U bližem okruženju tela deponije i kanala koji odvodi procednu vodu prema Ošljanskoj bari nalaze se parcele sa povrtarskim kulturama. Žitelji okolnih naselja (Veliko Selo i Slanci) tradicionalno se bave povrtarstvom i snabdevaju Beograd povrćem. S obzirom na to da su dominantni vetrovi za ovo područje iz pravca zapad-severozapad (10,2 odsto čestine) i istok-jugoistok (8,8 odsto čestine), najsitnije frakcije sa površine deponije zasipaju poljoprivredno zemljište", stoji u zvaničnim spisima.

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design