POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 46

 
 
 
                S  R  B  I  J  A
 

Za odnošenje đubreta još dajemo sitne pare


 Računi za vodu i upravljanje otpadom u Srbiji još daleko od ekonomskih, dok su za grejanje oni dostigli tržišni nivo.
Kada bi kojim slučajem imala odrešene ruke, komunalna preduzeća bi najpre prepravila cene odnošenja smeća i upravljanja otpadom. Analize pokazuju da bi ova usluga, u srednjem roku, mogla da poskupi i 70 odsto. Sledeća na tapetu bi bila voda, a prosečan novčanik bi u budućnosti mogao da podnese i za trećinu skuplju kapljicu. Jedino toplane nemaju čemu da se nadaju. Građani ne bi izdržali dinar poskupljenja grejanja. Srećom po potrošače, poslednju reč imaju lokalne samouprave. A one se klone poskupljenja. Naročito u izbornim godinama.

Opširnije

                  U     F  O  K  U  S  U
 

Sitnica koja nedostaje


Talas vesti o otkrivanju nelegalnih skladišta opasnog otpada već više od mesec dana svakodnevno zapljuskuje Srbiju.
Tabloidi naveliko proriču kancerogenu budućnost svih naših narednih pokolenja, a reagovala je i država. Ministar Goran Trivan je detektovao uzrok naših problema u izjavi datoj Kuriru: 
"Ako se ne varam, Srbiji je pre šest ili sedam godina bila ponuđena evropska donacija za izgradnju takvog postrojenja. Nažalost, nije došlo do realizacije tog projekta. Mi ćemo to pitanje ponovo pokrenuti sa nadležnima u EU, budući da smo kao država životno zainteresovani za izgradnju jednog takvog postrojenja."
Optimistično gledajući - bolje ikad nego nikad. Aktuelna vlast je, posle pet ili šest godina šoka od propusta bivše vlasti, rešila da ponovo pokrene ovo pitanje. Da bi informacija bila potpuna, ministar je u istoj izjavi najavio i zašto problem neće biti rešen - potencijalno ugrožavanje nečijih ekonomskih interesa, nedostatak novca, nespremnost lokalnih zajednica, spremnost građana da svojim telima spreče izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada, itd...

Opširnije

               S  R  B  I  J  A
 

Preti nam katastrofa


Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić upozorava da bi, ukoliko se uskoro ne reši problema s kolektorom rudnika bakra Veliki Krivelj kod Bora, već s prvim većim prolećnim otapanjima moglo da dođe do ekološke katastrofe neslućenih razmera!
Ničić je upozorio da bi taj problem istovremeno proizveo i međunarodnu ekološku katastrofu jer bi se otpadne vode pune toksičnih materijala, koje se nalaze u ovom kolektoru, veoma brzo našle u Dunavu, i njegovim tokom došli sve do Crnog mora.
- Ovo upozorenje je sasvim realno. Ukoliko slučajno dođe do bilo kakvog akcidenta, odnosno pucanja tog kolektora, razmere će biti nesagledive! Osnovni problem jeste što je tunel kojim te otpadne vode prolaze kolektorom već zapušen. Međutim, već je jednom ta brana bila pred pucanjem. U slučaju da dođe do velikih padavina, tada bi se sve izlilo u Crni Timok, a odatle do Zaječara. Tada bi bukvalno ceo grad bio zatrpan muljem u kome se nalazi sve i svašta: od arsena, pa nadalje. 

               S  R  B  I  J  A
 

Kako se troši novosadski ekološki dinar?


Nemar ljudi koji stvara divlje deponije i uništavaju zelenilo u najvećoj meri plaćaju građani kroz budžetski fond za zaštitu životne sredine, rečeno je na konferenciji povodom predstavljanja projekta "Pare nisu problem, para ima - Gde se troši ekološki dinar u Novom Sadu?" 
Kao jedan od rezultata višemesečnog istraživanja Udruženja "Inženjeri zaštite životne sredine" kreiran je portal nsekodinar.rs na kom građani mogu da prate kuda je otišao njihov novac namenjen za očuvanje životne sredine u poslednje tri godine. 
Iako je nekada nosio titulu najčistijeg grada u Jugoslaviji, evidentno je da problem sa otpadom u gradu postoji, a kao dva najveća problema ističu se nedostatak fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i nepostojanje regionalne deponije. 

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design