POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 45

 
 
 
                S  R  B  I  J  A
 

Užice i Kosjerić - pobuna zbog spaljivanja otpada


Stanovnike užičkog kraja već nedeljama mori zagađen vazduh, ali i strah da bi situacija uskoro mogla da bude mnogo gora - toliko da mnoge od njih primora da napuste svoje domove. Odluka kosjerićke cementare da počne da koristi gorivo dobijeno spaljivanjem otpada, pa za to izgradi i pogon, digla je na noge ne samo žitelje ove zlatiborske varoši, već i njihove komšije, uverene da će, kako kažu, "ekološki genocid" zahvatiti ceo kraj.
- Svaka druga smrt u Kosjeriću već je posledica kancera i mnogo je mladih ljudi proteklih godina umrlo. Ovo je za nas borba na život i smrt! Možemo da biramo hranu koju jedemo, vodu koju pijemo, ali kako da biramo vazduh - pita se Dalibor Vujić iz Udruženja "Ekološki pokret Kosjerić".

Opširnije

                S  R  B  I  J  A
 

"Isterani" iz Pazove, nova lokacija Ruma


 Prošlog marta u Privrednoj komori Beograda domaća firma Sinofarm i kineska Gient potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje bi u Srbiji trebalo da se bavi prikupljanjem i tretmanom medicinskog otpada.
Najavljena je investicija od 3,3 miliona dolara, a početak radova u Staroj Pazovi za april 2017. Međutim, gotovo godinu dana kasnije od te investicije nema ništa, delom zbog toga što su ekološki pokreti reagovali i uzbunili lokalnu zajednicu, te je početak radova u Staroj Pazovi ne odložen, već otkazan.
Međutim, kompanija je ovog puta, kako tvrde u Ekološkom pokretu Svilajnac, odlučila da u tišini nastavi sa projektom, ovog puta u Rumi. Odgovor od srpske firme Sinofarm, o tome zbog čega su odlučili da projekat prebace u Rumu, da li su radovi počeli, odnosno zbog čega nisu kada su najavljeni za april prošle godine, kao i kada se očekuje završetak radova - nismo dobili.

Opširnije

              K  O  L  U  M  N  A   -  Predrag Momčilović
 

Ekstremne temperature kao posledice klimatskih promena


 Početak nove godine doneo nam je i nove klimatske “poremećaje” , koji polako postaju pravilo. Ponovo smo svedoci da prirodne nepogode nisu samo izolovani incidenti.
U Australiji su izmerene najviše temperature u poslednjih 80 godina, led je okovao Floridu, dok u Sahari pada sneg. Ni Srbija nije izuzetak, pa ove godine imamo nadprosečno toplu zimu, sa prolećnim temperaturama u decembru i januaru.
Klimatske promene ne poznaju nacionale granice, pa efekte proporcionalno najviše osećaju najsiromašniji zbog nemogućnosti brze adaptacije. Siromašni plaćaju cenu klimatskih promena, uprkos tome što skoro da nemaju udeo u emisiji gasova staklene bašte, dok najodgovornije zemlje globalnog severa izbegavaju da se drže svojih obaveza i smanje svoje emisije uz poštovanje klimatskih dogovora. Klimatske promene nisu uzrok samo globalnog zagrevanja, kako se često misli. Sa klimatskim promenama dolaze i ekstremno niske temperature, obilne padavine, uragani i cikloni. 

Opširnije

               S  R  B  I  J  A
 

Nedovoljno razvrstavanja otpada


Razvrstavanje otpada u domaćinstvima još je nedovoljno zastupljeno u Srbiji. To za posledicu ima i pojavu sve većeg broja deponija i smetlišta. ... Kao jedan od razloga za izbegavanje primarne separacije, građani navode nedovoljan broj kanti i kontejnera.
Nekontrolisano bacanje otpada na deponije, nepovoljno utiče na životnu sredinu, ali i na zdravlje ljudi, naročito onih koji žive u blizini. Loši uticaji deponija kao što su emitovanje sumpor-dioksida, ugljen-dioksida, benzena i olova povećavaju rizik od bolesti respiratornih organa.
"Primarna separacija otpada se trenutno primenjuje na podzemnim kontejnerima koji su locirani u centru grada. Taj širi centar grada je oivičen ulicama. Na toj teritoriji se nalazi 70 kontejnera u koje naši sugrađani mogu da ubacuju ambalažni otpad", kaže Danijela Jankov, iz preduzeća "Čistoća".

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design