POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 43

 
 
 
             U D A R N A    V E S T
 

Isplaćeno dugovanje reciklažnoj industriji


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je 27. decembra ugovore sa predstavnicima reciklažne industrije, na osnovu čega će ovom sektoru do kraja godine biti isplaćena podsticajna sredstva. Time je ispunjena najava ministra Trivana data na sastanku sa reciklerima održanom početkom ovog meseca da će im biti isplaćena zaostala sredstva, i time podržana stabilnost njihovog poslovanja. 
Na sastanku sa predstavnicima reciklažne industrije ministar Trivan je istakao da su oni značajan partner u naporima da se u Srbiji razvije cirkularna ekonomija, odnosno da se održivim upravljanjem otpadom ojača zelena ekonomija i ukupan privredni rast zemlje. „Želim da mi pomognete da očistimo Srbiju. 

Opširnije

S  R  B  I  J  A

Srbija nema uslova za reciklažu baterija


Proces recikliranja elektronskog otpada u Srbiji je uspeo da zaživi, ali reciklaža baterija i dalje nije. Kako ne bi došlo do nagomilavanja baterijskog otpada, trenutno jedino rešenje jeste izvoz u zemlje gde je sistem reciklaže razvijeniji. 
Da u Srbiji nema uslova za reciklažu baterija, potvrdili su nam u novosadskoj radnji, koja se bavi rasvetom u kojoj su u međuvremenu pokrenuli inicijativu prerade baterija. Kao najveći problem u pionirskim koracima u tom preduzeću navode troškove i odsustvo podrške nadležnih institucija.
"Jedini izbor je bio obraćanje nekim privatnim firmama koje se brave prikupljanjem ili udruženjima građana, a to se naravno plaća. Tako da cela reciklaža u Srbiji se svodi na teret samog reciklatora ili prikupljača", kaže Albert Molnar, menadžer privatne firme.

Opširnije...

     R  E  G  I  O  N    I    S  V  E  T

Beč od novogodišnjih jelki dobija struju i grejanje

 
Novogodišnje jelke koje ukrašavaju domove u austrijskoj prestonici posle praznika koriste se za proizvodnju struje i toplotne energije, a do sada je u te svrhe iskorišćeno više od 2,5 miliona jelki, saopštilo je  Predstavništvo Grada Beča u Beogradu.
U Beču je posle prošlih novogodišnjih praznika spaljeno oko 500 tona, odnosno 160.000 jelki.To je bilo dovoljno da se 975 domaćinstava mesec dana snabdeva strujom i 2.280 domaćinstava toplotnom energijom.

Opširnije...

       K  O  L  U  M  N  A  -  Predrag Momčilović
 

 Sakupljanje otpada: slučaj solarnog, wi-fi kontejnera

 
“Srbija nezadrživo srlja u progres.” Pre par dana u Politici mogli smo pročitati tekst kako Beograd dobija solarne kontejnere sa internetom.
Nastavlja se fascinacija svih dosadašnjih vlasti novim kontejnerima. Dok se na svakih par godina nabavljaju nove verzije kontejnera, srozavaju se radna prava ljudi koji rade u komunalnim službama dok jasno definisana i kvaliteta politika u ovoj oblasti nije ni na vidiku.
Nakon Amsterdama, Njujorka, Berlina i Pariza…i Beograd je dobio jedan neobičan kontejner, na solarni pogon, a uskoro će kontejner dobiti i wi-fi. Ovako počinje članak u kome se pojašnjava kako je Beograd dobio čak dva moderna kontejnera.
 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design