POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 42

 
 
 
             U    F  O  K  U  S  U
 

Stopa sakupljanja i recikliranja PET ambalaže u Evropi znatno povećana u 2016. godini


Od 3.147.000 tona PET boca i posuda plasiranih na evropsko tržište u 2016. godini, prikupljen je izuzetan broj od 59.8% - ukupno 1.880.900 tona, od čega je 1.773.200 tona mehanički reciklirano. Ove cifre nalaze se u godišnjem istraživanju PCI Wood Mackenzie PET za zapadnu Evropu u 2016. godini, koje je naručio Petcore Europe.
Navodi se da su stope naplate porasle za 7,4%, dok su stope reciklaže porasle za 7,3%. U odnosu na 2014. godinu prikupljeno je 129.400 tona više, a reciklirano 120.000 tona više.
"Ove stope sakupljene i reciklirane PET ambalaže nedostižne su u industriji druge plastične ambalaže, a vredi napomenuti da recikleri PET ambalaže imaju i dalje neiskorišćene kapacitete", izjavila je Paola Arlotti iz kompanije Ekuipolimers, predsednik asocijacije Petcore Europe.

Opširnije

S  R  B  I  J  A

Reciklaža u Srbiji daleko ispod nivoa razvijenih zemalja

 

Dok se u Evropskoj Uniji reciklira oko 60 odsto otpada, u Srbiji čak 95 procenata komunalnog otpada završava na deponijama ili u prirodi. Recikleri ambalažnog otpada rade sa polovinom kapaciteta i uvoze ambalažni otpad iz susednih zemalja. Recikleri predlažu uvođenje depozitnog sistema, odnosno kaucije za staklene i plastične boce i limenke.
Iako je u Srbiji donošenjem seta zelenih zakona 2009. godine primenjeno načelo "zagađivač plaća" i uspostavljen pravni okvir za razvoj sistema upravljanja otpadom, građani vrlo često ili nemaju mogućnost ili ne žele da odvajaju otpad iz domaćinstva za reciklažu. Namenski kontejneri za plastiku, staklo, limenke, tekstil, postoje samo u većim gradovima i nema ih dovoljno.

Opširnije...

  U    F  O  K  U  S  U

Život gradske deponije nakon sanacije i pre zatvaranja: Dugo putovanje do saniranog smetlišta

 
„Ovde radim. Dolazim skoro svaki dan, leti i zimi. Prodajem prikupljeno smeće. Živim od smeća“, priča žena koja prikuplja sekundarne sirovine na gradskoj deponiji „Botra“ u Bečeju, koja se nalazi na samo 300 metara od stambenih objekata, oko 800 metara je daleko od kanala Dunav-Tisa-Dunav, a reka Tisa je udaljena nešto više od kilometar.
Na „Botru“ – površine 6,5 hektara – se više od 30 godina nekontrolisano odlagao otpad, smetlište do kraja 2016. godine nije bilo infrastrukturno opremljeno, o zaštiti životne sredine nije vođeno računa, a na njega se odlagalo svašta – do 2011. godine i medicinski otpad Doma zdravlja – ali se i odnosilo svašta.

Opširnije...

        S  R  B  I  J  A
 

 Ka integraciji neformalnih sakupljača otpada

 
Posle sastanka Nacionalne platforme za socijalnu inkluziju neformalnih sakupljača otpada, održane 14. decembra u Gradskoj kući Niš, izdato je saopštenje koje u celosti prenosimo.
Na trećem sastanku Nacionalne platforme za socijalnu inkluziju neformalnih sakupljača otpada koji je održan danas u Gradskoj kući Niš, zvanično je obeležen početak realizacije jednogodišnjeg projekta "Podrška integraciji u tržište rada i formalno upravljanje otpadom Roma, migranata i drugih ranjivih grupa". Sastanku su prisustvovali visoki zvaničnici Vlade RS, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine prof. dr Slavice Đukić Dejanović, zatim potpredsednik Privredne komore Srbije Dr Zoran Vujović, načelnik Nišavskog upravnog okruga Dr Aleksandar Cvetković i gradonačelnik grada Niša Darko Bulatović.
         U    F  O  K  U  S  U

 Zaključci V međunarodnog MITECO foruma

 
V Međunarodni MITECO Forum, koji je okupio više od 250 učesnika iz zemlje i regiona, održan je 30. novembra 2017. godine pod sloganom „Danas odgovorno. Sutra održivo“.
Stručna javnost, koja je ovom prilikom okupila brojne predstavnike privrede, komunalnih preduzeća, univerziteta, agencija i državne uprave, pokazali su izuzetnu zainteresovanost za teme iz oblasti upravljanja otpadom, otpadnim vodama, istorijskim zagađenjem, uticajem na klimatske promene, ekonomskim efektima postupanja i nepostupanja.
Nakon dva tematska bloka, tokom kojih su govornici izlagali i razgovarali sa učesnicima Foruma, sumirani su sledeći zaključci V Međunarodnog MITECO Foruma:
Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, trebalo bi da definiše sopstvene industrijske politike, razvija i analizira ekonomske modele, uvažavajući svoje učinjene greške, ali i iskustva iz regiona. Primer je odabir ekonomskog modela upravljanja ambalažnim otpadom po principu selektivnog sakupljanja, naspram modela depozita.
 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design