POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 37

 
 
 
        U  D  A  R  N  A     V  E  S  T  
 

Omladinska zadruga će čistiti Novi Sad

Nakon što je angažovala privatno obezbeđenje da čuva kontejnere i potpisala ugovor o nabavci podzemnih kontejnera s alarmom JKP „Čistoća” uvodi još jednu novinu.
Rukovodstvo tog preduzeća je 13. novembra donelo odluku da, nakon raspisane javne nabavke, ugovor za “Usluge manuelnog prečišćavanja javnih površina nedostupnih za mašinsko čišćenje” dodeli grupi ponuđača, odnosno Omladinskoj zadruzi “Sloga” Novi Sad, kao nosiocu posla i “Montop HRS” doo Novi Sad, kao učesniku u zajedničkoj ponudi.
To je ujedno i jedina ponuda koja je do 8. novembra pristigla na adresu “Čistoće”, a ukupna vrednost ugovora je blizu 24 miliona dinara.

Opširnije...

S  R  B  I  J  A


Svetska inovacija iz Zrenjanina – eko stubovi od recikliranih materijala


Industrijalizacija je tokom vremena dovela do ogromnog zagađenja, zbog čega se danas sve više govori o zaštiti životne sredine. Na putu ka Evropskoj uniji Srbija će morati da prilagodi svoje zakonodavstvo i u ovoj oblasti. Očekuju nas ozbiljni pregovori u poglavlju koje se odnosi na zaštitu životne sredine.
Zrenjaninska firma Dogama, koja se već dve decenije bavi reciklažom, prva na svetu napravila je materijal koji može da zameni drvo, metal i beton. I to od smeća koje do skoro nije moglo da se reciklira. Ukoliko se eko stubovi budu proizvodili po njihovoj tehnologiji, Srbija bi mogla da sačuva hiljade i hiljade hektara šuma u narednim decenijama.
Tokom dvadesetogodišnjeg poslovanja, Miroslav Filep je kao recikler pokušavao da iskoristi smeće na najbolji način. Pre nekoliko meseci, njegov trud se isplatio. Pronašao je proizvod koji je jedinstven u svetu. Reč je o eko stubovima.

Opširnije...

  R  E  G  I  O  N     I     S  V  E  T  
 

 Ludbreg dobija podzemne kontejnere u centru grada koji će javljati kad su puni!


Ludbreg će dobiti tri pametna podzemna kontejnera za odlaganje otpada i kante za smeće koje će biti povezane s naprednim softverom za praćenje razine otpada. 
Drugim riječima, kad se napune, pametni sustav za zbrinjavanje otpada o tome će obavještavati ludbreško komunalno poduzeće Lukom.    
Moderni sustav odlaganja otpada u Ludbreg stiže u sklopu projekta EkoSmartCities (Ecological Smart and Sustainable Cities). Partneri na projektu su Grad Ludbreg i mađarski Grad Zalaegerszeg uz podršku Zajedničkog tajništva Mađarska – Hrvatska.   
- Projekt je poseban zato jer je usmjeren na ekološka pitanja i zbrinjavanje otpada, pogotovo u svijetlu uvođenja najnovije Uredbe o gospodarenju otpadom, gdje su svi gradovi prisiljeni učiniti jedan iznimno veliki korak u zbrinjavanju otpada, a ukoliko to ne učine Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će to kazniti.
Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design