POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 36

 
 
 
      S  R  B  I  J  A  
 

Pančevci pale, pa kupuju kontejnere

Kako je objavila Politika, iz pančevačkog gradskog javno-komunalnog preduzeća „Higijena” nanovo stiže vapaj da Pančevci prestanu sa uništavanjem kontejnera, stubnih kanti bacanjem vrelog pepela i odlaganjem posuda sa žarom iz ložišta ispred kuća, jer time uništavaju i kamione auto-smećare. No spisak nepodopština koje padaju na pamet ovdašnjem življu tu se ne završava.
„Veliki problem pri radu nam je i bahato ponašanje pojedinaca koji u kontejnere za komunalni otpad bacaju i petarde ili opuške cigareta i time prouzrokuje paljenje ostalog otpada, a i kvarove na auto-smećarama za čiju popravku treba izdvojiti nemala sredstva”, glasi upozorenja iz ovog preduzeća.

Opširnije...

 I  N  T  E  R  V  J  U


Neophodna odgovornost na svim nivoima


U Intervjuu za portal Reciklaža.biz, mr Igor Jezdimirović, predsednik  "Inženjera zaštite životne sredine", između ostalog, kaže:
Neodgovoran odnos prema otpadu i neuspostavljanje adekvatnog sistema upravljanja otpadom postaje sve vidljivije u Srbiji. Smetlišta koja gore i štetno utiču na zdravlje građana posledica su decenija nekontorlisanog gomilanja otpada i okretanja glave u stranu kada je problem otpada u pitanju.
Uzroci požara na smetlištima širom Srbije su pre svega deponijski gasovi, koji se javljaju prilikom truljenja organskih materija, visoke temperature, neadekvatne brige o samim smetlištima, ali vrlo često i žar ili neka druga lako zapaljiva materija koja stigne u tu smesu svega i svačega, koju mi nazivamo komunalni otpad. 
Požari su sve vidljiviji jer su i smetlišta sve veća, a sastav smeća sve šareniji. Kako raste broj stanovnika i njihova koncentracija u urbanim sredinama, tako rastu i smetlišta na koja svi mi odlažemo otpad prosečnom dinamikom od 1 kg otpada dnevno po glavi stanovnika. 
 

Opširnije...

  D  O  G  A  Đ  A  J  I   
 

 Karić na panel diskusiji "Kako se baviti zelenom ekonomijom u Srbiji"


Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić otvorio je  panel diskusiju „Kako se baviti zelenom ekonomijom u Srbiji“, koja je održana u Novom Sadu u organizaciji Udruženja novinara „Ekovest“ i uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Cilj ovog skupa bio je da se razmotre neka od pitanja koja se odnose na zelenu ekonomiju u Srbiji, i na primerima dobre prakse ukaže na mogućnosti njenog razvoja i dobrobiti koju ona donosi. Takođe, jedno od otvorenih pitanja na panelu bila je i zastupljenost ove teme u medijima.
Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design