POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
 www.otpad.biz

Newsletter # 34

 
 
 
  S   R   B   I   J   A  
 

Planiranje i prioritizacija projekta na lokalnom nivou


Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova organizovali su skup „Dijalog o životnoj sredini i lokalnom razvoju – Planiranje i prioritizacija projekata na lokalnom nivou“.
Cilj skupa je bio da se lokalne samouprave upoznaju sa prioritetima Ministarstva zaštite životne sredine i da se kroz reformski proces koji sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pruži podrška opštinama i gradovima kako bi mogle da daju svoj pun doprinos ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i da unaprede svoje usluge koje pružaju građanima u oblasti žaštite životne sredine.

Opširnije...

S  R  B  I  J  A


Srbija ima veliki potencijal za zelene tehnologije


Srbija ima veliki potencijal za razvoj zelenih tehnologija, alternativnih izvora energije i održive proizvodnje, zaključak je posete Zrenjaninu švedskih stručnjaka platforme "Swedish Cleantech".
Ta platforma okuplja švedske kompanije koje se bave razvojem, komercijalizacijom i izvozom švedske zelene tehnologije, saopštila je švedska ambasada.
"Mi već sarađujemo sa Zrenjaninom i zato smo danas ovde u potrazi za partnerima. Koncept 'eko sela' nudi visokotehnološka rešenja za razvoj ruralnih područja. Cilj nije samo izgradnja sistema, već i obuka stanovništva u selu. Namera je da sela imaju pijaću vodu, izgrađen sistem za otpadne vode i da koriste obnovljive izvore energije", rekao je Per-Ulof Halberg, koji je u švedskoj kompaniji "Gestrike Otervinare" zadužen za poslove sa inostranstvom.

Opširnije...

R  E  G  I  O  N     I     S  V  E  T   
 

 Zagađenje prirode smrtonosnije od ratova, katastrofa i gladi


Rezultati istraživanja objavljenog u britanskom medicinskom časopisu Lanset (Lancet), kako prenosi portal Euractiv, pokazaju da zagađenje životne sredine, od nečistog vazduha do kontaminirane vode, godišnje ubije više ljudi nego svi ratovi i nasilje u svetu, više od pušenja, gladi ili prirodnih katastrofa, takođe više nego sida, tuberkuloza i malarija zajedno.
Svaka šesta prevremena smrt u svetu u 2015, ili oko devet miliona, može se pripisati bolestima od zagađenja.
U izveštaju se navodi da su finansijski troškovi smrti zbog zagađenja, bolesti i lečenja veliki i da dostižu 4,6 hiljada milijardi dolara godišnje ili 6,2% globalne ekonomije.


Opširnije...

     I  N  T  E  R  V  J  U   
 

 Borba za opstanak


Udruženje romskih studenata realizuje aktivnosti u više romskih naselja u Novom Sadu, u okviru kojih ste se susretali i sa brojnim sakupljačima sekundarnih sirovina koji žive u ovim naseljima. Na koji način njih ugrožavaju mere koje je u saradnji sa komunalnom policijom i privatnim firama za fizičko obezbeđenje sprovela JKP Čistoća Novi Sad?
Udruženje romskih studenata u tri romska naselja u Novog Sada, ima otvoren Centar za romsku zajednicu u okviru koje pruža besplatnu pravnu pomoć i psihosocijalnu podršku. Korisnici Centra za romsku zajednicu prvi put su nam se obratili krajem juna meseca, jer su počeli masovno da dobijaju kazne od strane komunalne policije zbog prikupljanja sekundarnih sirovina iz kontejnera. Od tada Udruženje romskih studenata pokušava da reši taj problem. Zajedno sa pravnicom Centra za romsku zajednicu Jelenom Krivokapić, predsednikom Udruženja romskih studenata Nenadom Vladisavljevom počeli smo da istražujemo šta se dešava, dok smo u međuvremenu pokušavali da smirimo sakupljače, jer su hteli da protestuju ispred gradske kuće za vreme Exita, i istovremeno smo inicirali sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada.

Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design