POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 32

 
 
 
U   F O K U S U  
 

Kako se troši novac od ekoloških taksi


Sve lokalne samouprave imaju Fondove za zaštitu životne sredine, neretko u njima su porpilične sume novca. Izmenama Zakona o budžetskom sistemu od pre dve godine opštine i gradovi više nisu u obavezi da novac prikupljen od naknada za zaštitu životne sredine namenski troše. Mnogima od tada ekološki dinar sada služi za krpljenje rupa u lokalnim budžetima. Malobrojni su oni koji to ne rade.
Opština Paraćin 20 miliona dinara prikupljenih od ekološke takse u ovoj budžetskoj godini utrošiće za zaštitu priobalja reke Crnice od erozije. Ranije sredstva su korišćena za sanaciju divljih deponija, za nabavku opreme za prikupljanje i obradu komunalog otpada.

Opširnije...

U   F O K U S U  


Srbija na smetlišta baca milione evra vredne sirovine!


Analiza upravljanja otpadom, koju je radilo udruženje Ars Nova iz Valjeva, pokazuje da svest o otpadu kao resursu u Srbiji i dalje ne postoji i da Srbija, godišnje, na smetlišta baci sirovine vredne više miliona evra.
Kako bi se rešio problem nesanitarnog odlaganja otpada u 11 opština Kolubarskog regiona, udruženje je pokrenulo inicijativu za rešavanje statusa regionalne deponije koja već dve godine čeka dozvolu nadležnih organa.
Prema procenama nadležnih organa u Srbiji se danas organizovano sakuplja i skladišti oko 60% komunalnog otpada (komunalni otpad jeste otpad iz domaćinstava – kućni otpad – kao i drugi otpad koji je zbog svoje prirode ili sastava sličan otpadu iz domaćinstva), pri čemu je organizacija sakupljanja otpada u ruralnim područjima na znatno nižem nivou.

Opširnije...

      
 

 Blažić i Karić državni sekretari u Ministarstvu zaštite životne sredine


Odlukom Vlade Srbije od 6. oktobra 2017. godine, dosadašnji narodni poslanici dr Branislav Blažić i Ivan Karić postavljeni su za državne sekretare u Ministarstvu zaštite životne sredine.
predsednik odbora za zastitu zivU zvaničnoj biografiji dr Branislava Blažića navodi se da je rođen 01.04.1957.godine. Živi u Beogradu. Specijalista je opšte hirurgije. Od 1986. do 1988. godine bio je načelnik Hitne službe u Kikindi.
Tri puta je biran za saveznog poslanika, dva puta za republičkog, a od 1996. do 2000. godine bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine. Od 1998. do 2000. bio je republički ministar za zaštitu životne sredine.

Opširnije...

U Srbiji bolja naplata poreza u oblasti životne sredine

Kako prenosi portal Dijalog.net, vrednost prihoda od poreza u oblasti životne sredine u Srbiji u 2015. je povećana 2,3 puta u odnosu na 2008. godinu, a prosečan godišnji rast tih prihoda bio je 12,5%, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Prihodi od poreza u oblasti životne sredine u 2015. su iznosili oko 167,2 milijarde dinara i bili su za 9,4% veći nego 2014. godine.
Najveće učešće u strukturi tih prihoda imale su kategorije energetski porezi i porezi iz oblasti saobraćaja, 86,7% odnosno 7%, dok su porezi na zagađenje i porezi na korišćenje resursa učestvovali sa 4,2% odnosno 2,1%.


Opširnije...

 

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design