POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 30

 
 
U   F O K U S U  
 

Novosađani godišnje daju 2 miliona evra za ekologiju, efekti poražavajući


Novosađani godišnje izdvajaju oko dva miliona evra za zaštitu životne sredine putem eko takse na računima "Informatike", ali građani još ne vide bilo kakav efekat od tog ogromnog novca koji se godinama sakuplja.
Osim što građani ne znaju kako se troši njihov novac koji su u obavezi da izdvajaju svakog meseca, donosioci odluka i nadležni sektor ne radi svoj posao - umesto da se sankcionišu zagađivači, sanira se šteta i to neefikasno, kazao je, između ostalog, predsednik "Inženjera zaštite životne sredine" Igor Jezdimirović na tribini Fondacije 021 o upravljanju otpadom koja je održana u prepunoj prostoriji Radio kafea.
On posebno ističe posledice postojanja divljih deponija koje su opasne po život, a naročito onih koji žive u neposrednoj blizini tih područja i navodi primer nedavnog požara na novosadskoj deponiji.
"Vi ne znate kolike su posledice toga što je deponija u Novom Sadu gorela nekoliko dana, to je opasno za disajne organe svih Novosađana...

Opširnije...

    I  N  T  E  R  V  J  U      
 

 Neophodno je povećati naknade za ambalažu

Početkom avgusta operater upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar pak, višestruko je povećao naknade za ambalažu koju plaćaju članice operatera, preduzeća koja na tržište Srbije plasiraju proizvode upakovane u ambalažu. Ovakav potez iznenadio je većinu učesnika u lancu reciklaže ambalažnog otpada, a pre svih kompanije koje su u skladu sa Zakonom o ambalaži i ambalažnom otpadu dužne da obezbede odgovorno upravljanje ambalažnim otpadom koji nastaje kao posledica njihove tržišne aktivnosti. Šta je dovelo do ovako drastičnog i neočekivanog povećanja visine naknade? 
Očekivali smo da će se unapređenjem zakonske regulative otkloniti uočeni nedostaci u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom, što je i preduslov za dalji razvoj sistema Operatera i da će se time situacija na tržištu poboljšati.  

Opširnije...

    U   F  O  K  U  S  U     
 

 Nesanitarne deponije veliki problem po zdravlje

Javna debata pod nazivom “Regionalna deponija u Novom Sadu: Rast zagađenja i birokratije” održana je u petak u Medija centru Vojvodine u Novom Sadu, u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Panelisti su se složili da se u reciklažu, sistem odlaganja i transporta otpada ne ulaže dovoljno, dok je zagađenje i šteta po zdravlje koju taj otpad proizvodi – velika. Veoma važno je raditi na edukaciji i razvijanju svesti građana.
“Stanje je loše, sistem upravljanja otpadom se svodi na nešto što smo imali u srednjem veku: skupite i bacite”, rekao je Igor Jezdimirović, predsednik udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.
“Mi imamo priču da je to jako skupo. Slažem se. (…) Ono što nije podvučeno je da građani Novog Sada više od 20 godina plaćaju mesečnu ekološku taksu koja na godišnjem nivou iznosi skoro dva miliona.” On dodaje da “novca ima, samo se ne troši za ono što jesu prioriteti” i pozvao na odgovornost nadležne jer se zdravlje ljudi mora smatrati prioritetom.

Opširnije...

Usvojen projekat o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča

Tri meseca od poslednjeg požara na gradskoj deponiji Vinča, odbornici Skupštine Beograda dali su juče saglasnost na konačni nacrt Ugovora, kojim se omogućava, kako je najavljeno, konačno rešavanje problema najveće deponije na teritoriji Grada.
Ugovor se odnosi na javno – privatno partnerstvo Grada i francusko- japanskog konzorcijuma “Suez Environemental”, koji će u Vinči izgraditi postrojenje za preradu otpada, a investicija je, kako je istaknuto, vredna oko 300 miliona evra. Filip Abramović iz Direkcije za upravljanje otpadom rekao je na sednici Skupštine grada da realizacija partnerstva donosi novi i moderan sistem upravljanja i deponovanja otpada, kao i novi vid zaštite životne sredine i korišćenje otpada kao resursa. On je kazao da će se iz otpada proizvoditi električna i toplotna energiju, koja će biti iskorišćena i za grejanje Beograđana. “Deponijski gas će, takođe biti izvučen i korišćen kao energent. Dakle, veliki benifit i uspeh što se tiče životne sredine”, naveo je Abramović. 

Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design