POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 29

 
 
U   F O K U S U  
 

Upravljanje otpadnim uljima u Srbiji nije rešeno 


Po propisima o upravljanju otpadnim uljima, Srbija je već zakoračila u Evropsku uniju, ali ulje ipak i dalje često završava u potocima, kao premaz stabala drveća, ograda i drvenih krovova radi "zaštite" od štetočina i truljenja, ili kao ogrev za automehaničarske radnje, piše magazin Biznis i finansije. Kako se navodi, razlog takvog ponašanja nije samo neznanje, već i troškovi "ozelenjavanja" koje preduzetnici pokušavaju da izbegnu.
Velike kompanije uglavnom imaju odvojena skladišta i posebne mehanizme za čuvanje i transport toksičnih materija, i za njih to ne predstavlja nepotrebni trošak, već deo obavezne međunarodne standardizacije.

Opširnije...

    N A  J  A  V  A     
 

 Panel o izgradnji regionalne deponije u Novom Sadu

Javna debata pod nazivom “Regionalna deponija u Novom Sadu: Rast zagađenja i birokratije” biće održana u petak, 22. septembra, u 12 časova, u Medija centru Vojvodine.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) organizuje panel o dugogodišnjem problemu sa kojim se suočavaju građani Novog Sada – odlaganju otpada i sporoj realizaciji izgradnje nove regionalne deponije. Posle višemesečnog istraživanja, CINS je o ovoj temi objavio istraživačku priču koju smo preneli na našem portalu, a možete je videti na sledećem linku:
http://reciklaza.biz/index.php/srbija/item/304-rast-zagadenja-i-birokratije

Priča je nastala kao deo šireg projekta koji se bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine, na kome CINS sarađuje sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Opširnije...

    N A  J  A  V  A     
 

 Kada ćemo biti spremni da pravilno upravljamo otpadom?

Srbija je na samom dnu evropskih zemalja po pitanju upravljanja otpadom koje se postavlja kao jedno od važnijih pred naše buduće učlanjenje u Evropsku uniju, a procene su da gubimo desetine miliona evra svake godine zbog nemara.
Nesanitarne i divlje deponije su među najvećim zagađivačima životne sredine, a ima ih svaka opština u Srbiji. Razlozi su brojni, od nedostatka finansijskih i administrativnih kapaciteta za izgradnju sanitarnih deponija (u Srbiji ih ima samo 10), zatvaranje i sanacija postojećih, do neefikasne kaznene politike prema zagađivačima - neodgovornim građanima i privrednim subjektima.

Opširnije...

Značajni problemi u korišćenju zelenih fondova na lokalnom nivou

Ekološki centar Stanište i Centar za evropske politike su u okviru šireg istraživanja na temu finansiranja životne sredine na lokalnom nivou objavili izveštaj (siže) koji pokazuje da se lokalne samouprave već duže vreme suočavaju sa značajnim problemima u oblasti finansiranja zaštite životne sredine. Opštine i gradovi preko svojih budžetskih fondova za zaštitu životne sredine rashoduju manje novca nego što kroz (ionako niske) naknade za zaštitu životne sredine prihoduju od zagađivača i građana. Ovakvo stanje ponavljalo se svake godine u periodu od 2010-2015. godine.

Pomenuta praksa, koja ukazuje na nenamensko trošenje finansijskih sredstava koja bi po pravila da budu uložena u zaštitu životne sredine, predstavlja razlog za zabrinutost. 

Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design