POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 28

 
 
U   F O K U S U  
 

Vlakna plastike u vodi iz česme širom planete 


Rezultati istraživanja pokazali su da milijarde ljudi na Zemlji koriste vodu u kojoj se nalaze sićušna vlakna plastike i čak 83 odsto uzoraka kontaminirano, piše Gardijan. Prisustvo vlakana plastike koje je utvrđeno u vodi iz česme u zemljama širom planete navelo je naučnike na hitna istraživanja o uticaju toga na zdravlje. U istraživanju koje je sprovela neprofitna organizacija "Orb Media", ispitivani su uzorci iz petnaestak zemalja. Više od 83 odsto uzoraka sadržalo je plastične čestice.
Na toj listi SAD su zauzele prvo mesto sa zagađenjem od 94 odsto i prisustvom plastike u uzorcima iz Kongresnih zgrada i Trampove kule u Njujorku, pa čak i iz sedišta američke Agencije za zaštitu prirodne sredine.
Slede Liban i Indija. Kada je o Evropi reč, Velika Britanija, Nemačka i Francuska imale su najmanju stopu zagađenja, ali je ona ipak bila 72 odsto. Prosečan broj čestica pronađen u uzorcima od 500 mililitara kreće se od 4,8 u SAD do 1,9 u Evropi.

Opširnije...

  A  K  T  U  E  L  N  O
 

Trivan: stroža kontrola privrede


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će broj republičkih inpektora za zaštitu životne sredine, kojih je sada 80, biti povećan "za nekoliko desetina", i istakao da će oni početi strože da kontrolišu da li svi zagađivači dosledno primenjuju zakone o zaštiti životne sredine.
"Svestan sam da imamo ograničenja po pitanju mogućnosti zapošljavanja, ali ćemo se sa rukovodstvom države dogovoriti o tome koliki broj inspektora za zaštitu životne sredine možemo da zaposlimo", rekao je Trivan na prvom seminaru za obuku inspektora zaštite životne sredine iz gradova i opština Srbije, koji se tokom dva dana održava u Beogradu.
Trivan je naveo da će raditi i na poboljšanju rada oko 200 lokalnih inspektora za zaštitu životne sredine, jer je unapređenje rada inspekcije od ključne važnosti u zaštiti životne sredine.
"Inspekcija je instrument sprovodjenja politike zaštite životne sredine Srbije i neodrživo je da u 11 opština u Srbiji nemate za zaštitu životne sredine, a nije prihvatljivo ni da u priličnom broju lokalnih samouprava inspektor za zaštitu životne sredine obavlja još nekoliko inspekcijskih poslova", kazao je on.

Opširnije...

Škotska i Malta najavile uvođenje depozitnog sistema

Premijerka škotske, Nicola Sturgeon, podržala je planove škotske vlade za uvođenje depozitnog sistema u cilju povećanja stope reciklaže i smanjenja zagađenja.
Depozitni sistem podrazumeva da se prilikom svake kupovine napitaka u PET i staklenim bocama i limenkama kupcima naplaćuje povratna naknada, koju dobijaju natrag prilikom donošenja prazne ambalaže u trgovinu. 
U svom javnom obraćanju 5. septembra premijerka Škotske je istakla da je uvođenje depozitnog sistema važan korak u sprovođenju odluke da se smanji odlaganje smeća i očiste ulice od ambalažnog otpada. Prema podacima vlade na teritoriji Škotske se svake godine proizvede 20 miliona tona otpada, a prema procenama Grinpisa (Greenpeace) svakog dana se na teritoriji UK iskoristi 35 miliona plastičnih boca od kojih mnoge završe u moru.  Iskustva primene depozitnih sistema širom sveta pokazala su da je on najefikasnije sredstvo u smanjenju zagađenja prouzrokovananog plastičnim bocama. Evropske države u kojima je propisana povratna naknada za navedene tipove ambalaže ostvaruju izuzetno visoku stopu reciklaže, u proseku iznad 89%.

Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design