POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 27

 
 
U   F O K U S U  
 

Rast zagađenja i birokratije 


U članku objavljenom u časopisu Vreme, navodi se da će Srbiji biti potrebno najmanje 918 miliona evra za uređenje oblasti odlaganja otpada. Jedan od važnijih projekata jeste izgradnja regionalnih deponija, odnosno gašenje postojećih nesanitarnih, koje ugrožavaju zdravlje ljudi.
Iako je letnje vreme idealno za sušenje veša napolju, štrikovi za veš u dvorištima novosadskog naselja Klisa stoje prazni. Očigledno je da u kućama neko živi, ali prozori su zatvoreni a ulice deluju napušteno. U vazduhu se oseti miris spaljene gume i ustajalog komunalnog otpada.
Naselje se sastoji od nekoliko ulica u blizini auto-puta, udaljenih od gradske deponije manje od kilometra vazdušnom linijom. Boravak u tom delu grada zahteva izuzetnu sposobnost zadržavanja daha i toleranciju na neprijatne mirise, u šta se uverila i novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
"Imam snajku i ona ne može da ostavi veš da se suši ispred. Kad zoveš inspekciju, kažu doći ćemo sutra", kaže Dušan Tegeltija, stanovnik ovog naselja. Dodaje da su mu u mesnoj zajednici rekli da probleme ne mogu da regulišu ni Grad ni Pokrajina već da na tom mestu "treba da bude neka regionalna deponija i da mi tu nemamo šta da tražimo".

Opširnije...

  A  K  T  U  E  L  N  O
 

Trivan u Atini: Srbija pokreće inicijative


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, završavajući radnu posetu Atini, razgovarao je sa grčkim poslanicima koje je predvodila Marija Triandusulu, predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Grčke i zamenica šefa poslaničke grupe vladajuće Sirize.
Ministar Trivan je ocenio da je prva i najlepša tema za saradnju u regionu zaštita životne sredine jer je, kako je rekao, ona važna za svakog pojedinca, svaku državu i nije opterećena bilo kakvim hipotekama prošlosti. Kao posebno polje za saradnju istakao je klimatske promene.
Poslanik grčkih „Zelenih“ Jorgos Dimaras posebno je podvukao, a ministar Trivan se saglasio, da veliku pažnju treba posvetiti razvoju „zelene“ ekonomije i načinima na koje zaštita životne sredine može da ojača privrede u regionu i stvori nova radna mesta.
Marija Triandusulu, predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u grčkom parlamentu i zamenica šefa poslaničke grupe Sirize, istakla je da Srbija i Grčka moraju da ojačaju svoju ekonomsku saradnju, što je i dogovoreno na Solunskom samitu lidera dve zemalje Aleksisa Ciprasa i Aleksandra Vučića.

Opširnije...

Održana radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji

U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, u prostorijama Regionalne privredne komore održana je radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji.
Među učesnicima radionice bili su predstavnici lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, zdravstvenih ustanova i firmi, koje stvaraju otpad.
Održana radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji
Preko informacionog sistema, Agencija za zaštitu životne sredine od 2006. godine vrši evidentiranje otpada na teritoriji Srbije. Kako bi se prevazišli problemi i omogućilo detaljnije izveštavanje, radionica pod nazivom „Praćenje tokova otpada u Srbiji“ imala je za cilj da ukaže na prava i obaveze, koje privredni subjekti imaju po Zakonu o upravljanju otpadom.


Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design