OSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 25

 
 
U   F O K U S U  
 

Trivan: napredak Srbije usko vezan za zaštitu životne sredine  


Pitanje napretka Srbije je usko vezanu za životnu sredinu, možemo da obezbedimo mnogo radnih mesta, iskoristićemo ekonomske i političke argumente. Svaka opština moraće da izdvoji sredstva za projekte o životnoj sredini, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Srbiji su u oblasti zaštite životne sredine potrebne investicije od oko 15 milijardi evra, procena je ministarstva za zaštitu životne sredine. Deo tih sredstava mogle bi da budu američke investicije, a delegаcijа аmeričkih privrednikа, koji posluju u oblаsti zаštite životne sredine, trebalo bi da pre kraja godine poseti Srbiju, što će omogućiti nova ulaganja. Ministar Goran Trivan je nedavno bio u višednevnoj poseti SAD.
 

Opširnije...

  A  K  T  U  E  L  N  O
 

Novi Sad: gde će biti regionalna deponija?


Gradska uprava za komunalne poslove dodelila je firmi "Hidrozavod DTD" iz Novog Sada posao izrade elaborata o lokaciji na kojoj bi bilo najbolje da se postavi regionalni centar za upravljanje otpadom.
Firma je pobedila na tenderu Grada sa ponudom od 4,9 miliona dinara i na njoj je da u narednih 100 dana obiđe sve lokacije koje je Grad naveo i ispita koliko su povoljne za izgradnju dugoočekivanog centra za upravljanje otpadom za Novi Sad i mesta oko njega.
Radi se o ispitivanju parcela u Temerinu, Stepanovićevu, Kaću i Đurđevu, koje su pretežno pašnjaci, njive, šume i livade raznih klasa. Potrebno je uraditi terenska i laboratorijska istraživanja, a na osnovu njih opisati geološke, geotehničke i hidrogeološke karakteristike u tim zonama. Na kraju je potrebno predati gotov elaborat o ovim lokacijama, a koji bi trebalo da odgovori koja lokacija je najbolja za regionalni centar za upravljanje otpadom. 

Opširnije...

Grinpis protiv zagađenja interneta  

Kao organizacija za zaštitu životne sredine, Grinpis spasava kitove, bori se protiv zagadenja plasticnim otpadom i korišcenja otrovnih pesticida u poljoprivredi. Sada proširuje delatnost na virtuelni svet - zato što širenje mržnje na internetu, lažne vesti i zatvaranje korisnika u tzv. “mehur informacija” ugrožavaju mir i demokratiju.
- Želimo da internet bude miroljubiv i demokratski - kaže direktor Grinpisa Aleksander Eigt, koji ukazuje na to da na internetu za mnogo toga ne postoje obavezujuca pravila. Osim toga, nema transparentnosti zato što algoritmi u sve vecoj meri kontrolišu šta ce korisnici moci da vide i uglavnom nije jasno prema kakvim kriterijumima oni uopšte funkcionišu.
Samim tim, to je i borba protiv globalnih internet kompanija poput Fejsbuka i Gugla, prenosi diepresse.com.

Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design