POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 24

 
 
A  K  T  U  E  L  N  O
 

Država tuži NIS zbog neplaćanja ekološke takse 


Država je pokrenula upravni spor protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu na proizvodnju i uvoz maziva, uključujući i NIS, saznaje Blic.
Ovaj postupak je u nadležnosti Upravnog suda, a proceduru je aktivirao tim ministra Branislava Nedimovića, u čijoj je nadležnosti donedavno bila ekologija. Na ovakav korak su se odlučili jer je to zakonska obaveza od koje niko nije oslobođen, pa ni NIS, koji ovaj namet državi ne plaća od njegovog uvođenja 2010. godine. Zbog toga je državna kasa oštećena godišnje za 1,5 miliona evra, koliko bi ova kompanija morala da plati za proizvedenih 11.000 tona maziva. To praktično znači da će putem suda pokušati da se naplate sva zaostala dugovanja, jer šest godina nisu platili ni dinar, koja iznose blizu devet miliona evra. 
 

Opširnije...

U  FOKUSU 
 

Trivan: projekti su prioritet


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio ja da novoformirano ministarstvo osniva poseban sektor za projekte.
„Čak i da Srbija ima dovoljno novca za rešenje problema, ništa od toga ako nema projekata“ , rekao je ministar Trivan u intervjuu ekološkom magazinu „Čekajući vetar“ Drugog programa Radio Beograda. On je najavio je da će razgovarati sa lokalnim samoupravama , pomoći im u izboru potrebnih projekata i tražiti od njih da već sada počnu sa planiranjem i budžetiranjem za sledeću godinu. „Zbog zakonskih procedura, koje ne smeju da se krše, potrebno da prođe najmanje 3 ili 4 godine do početka sprovođenja projekta. Nemamo vremena za gubljenje i rad na tome mora da počne odmah“, poručio je ministar Trivan. 

Opširnije...

Reciklaža ambalažnog otpada - prepreke i izazovi 

Predsednica Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada, Kristina Cvejanov gostovala je u emisiji Otvoreni ekran novosadske televizije Kanal 9.
Tema emisije je bila reciklaža ambalažnog otpada, kao važan deo aktivnosti u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i položaj neformalnih sakupljača u Novom Sadu. 

Opširnije...


 

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design