POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.bizwww.otpad.biz

Newsletter # 23

 
 
A  K  T  U  E  L  N  O
 

Subotica: Uskoro sistem za upravljanje otpadom 

Izgradnja regionalnog sistema upravljana otpadom na severu Srbije bliži se kraju, a njegovo stavljanje u funkciju se očekuje naredne godine.
Ovaj sistem će upravljati otpadom Grada Subotica i opština Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac. Projekat sa više od 20 miliona evra finansira Evropska unija.
Centralni kompleks deponije treba da bude završen do kraja septembra. Do sada je izgrađeno ili je pri kraju više od 30 objekata, odnosno dve trećine ugovorenih radova.
"Svi objekti su u završnoj fazi i moglo bi se reći da nema više smetnji da se ceo projekat završi kako je planirano – do 15. septembra"- kaže šef gradilišta Vladimir Kozarski.

Opširnije...

U  FOKUSU 
 

Komunalac zbog smeća privatniku duguje 30,7 miliona dinara


Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog suda po kojoj požarevačke komunalne službe moraju da plate 30,7 miliona dinara odštete preduzeću SAD-Igma zbog degradiranja parcela na brdu Ciglana, koje su zatrpane nekontrolisanim odlaganjem građevinskog otpada i smeća. Sudski spor traje od oktobra 2014. godine.
Epilog sudskog spora rezultat je javašluka odgovornih u javnim službama koji su dozvolili da se otpad taloži, a da Komunalac ne održava tu deponiju, rekao je 17. jula agenciji Beta direktor Komunalnih službi Slobodan Jović.
"Mi nemamo kamione za odlaganje šuta. Mi nismo izvođači radova, mi nismo ništa. Odluka je neshvatljiva, ali obavezujuća", rekao je Jović.


Opširnije...

I Evropa nas tera da čuvamo Srbiju

Najveći teret usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom u oblasti zaštite životne sredine podneće privreda i građani, procene su zasnovane na iskustvu drugih zemalja koje su prošle proces priduživanja Evropskoj uniji.
Zaštita životne sredine postepeno postaje jedno od prioritetnih pitanja, kako na nacionalnom tako i na regionalnom i globalnom nivou. U procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU u ovoj oblasti, definisanim poglavljem 27 - životna sredina i klimatske promene - potrebno je primeniti veliki broj investiciono zahtevnih EU direktiva i propisa. To će, pored znatnih finansijskih ulaganja, podrazumevati i izgradnju odgovarajuće administrativne, institucionalne i tehničke podrške za njihovu primenu.

Opširnije...

 
 
 
 
 
udruzenje reciklera

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design