08.10.2014.god. održan je skup u Privrednoj komori Srbije „Imate reč-budite deo rešenja“ koji je imao za cilj susret privrednika i državnih institucija da zajednički definišu ključne prepreke uspešnijem poslovanju u Srbiji i dođu do rešenja za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju privrednici. Skup je predstavljao dijalog privrede, države i struke za oblast hemijske, gumarske, industrija nemetala i zelene industrije. Skupu su prisutvovali Ministar privrede Željko Sertić , državni sektetar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović,direktor Agencija za zaštitu životne sredine Filip Radović, veliki broj predstavnika privrede.Značajno mesto u dijalogu zauzeli su problemi zaštite životne sredine, jer zelena industrija postaje sve jača i kod nas i svetu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Stana Božović je naglasila da poglavlje 27, koje se odnosi na ekologiju, čini trećinu predstojećih obaveza Srbije u evropskim integracijama, kao i da je ekologija najsloženije i najskuplje poglavlje po pitanju obaveza Srbije. Ona je najavila da će bilateralni skrining za tu oblast početi već u novembru, da se očekuje da pregovori počnu u 2016. godini i da će domaće zakonodavstvo biti usklađeno sa evropskim u 2018. Za Vladu, nema dileme po pitanju ispunjavanja obaveza u oblasti ekologije i Srbija će sve uraditi u skladu sa evropskim standardima.

„Država se obavezala u februaru ove godine da rebalansom budžeta isplati sve obaveze i dugovanja reciklerima po osnovu naknade za upravljanje opasnim otpadom, a do kašnjenja došlo zbog vanrednih parlamentarnih izbora, što je pomerilo uobičajen termin“, izjavila je Božović.

Na Skupu je najavljeno formiranje radne grupe za unapređivanje položaja naše reciklažne industrije i finansiranja u toj oblasti. Srbija je pozitivno ocenjena u izveštaju Evropske komisije za pomake u oblasti životne sredine, ali treba još dosta konkretnih stvari uraditi.

Privrednici su predložili da se napravi berza otpada, jer bi tako posao išao mnogo brže nego putem javnih nabavki, a država bi mogla mnogo brže da naplaćuje PDV. Takođe, oni traže novi zakon o upravljanju otpadom, zaštitu od nelojalne konurencije, da se konkursi raspisuju na vreme, uvođenje reda u naplaćivanje taksi pošto su, kako kažu, pojedini privilegovani.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je i da je donošenje novog Zakona o planiranju i izgradnji ukočilo nerešeno pitanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, kao i da je to politička odluka. On se složio sa konstatacijom privrednika da je nerešeno pitanje konverzije zemljišta usporilo investicije, dodajući da bi domaća građevinska operativa bila više uposlena da je konverzija rešena, kao i da srpsko građevinarstvo ne bi bilo na tako niskim granama kao što je to sada.

Povodom novog Zakona o planiranju i izgradnji Sertić kazao da je ranije postojala ideja da se donese pet zakona iz oblasti građevinarstva, ali da je sada cilj da se usvoji novi krovni Zakon o planiranju i izgradnji, dok će se na izradi posebnih zakona, na primer Zakona o građevinskim materijalima, raditi u u toku 2015. godine.
Najavio je takođe da će vrlo brzo biti pripremljen i Zakon o inspekcijama koji je veoma važan za državu.

Privrednici su izneli barojen porobleme koji prate gumarsku industriju, proizvodnju stakla, šamota, kućne hemije, reciklaže pet ambalaže i plastičnih kesa, ali i probleme velikuih sistema kao što je EPS u vezi sa zbrinjavanjem pepela. Bilo je reči i o problemima privatizovane imovine na Kosovu i Metohiji i o mogućnostima uspostavljanja carinske unije.

Ministar Sertić je istakao značaj dijaloga privrednika, predstavnika struke i države i naglasio da je država promenila svoj način funkcionisanja i da se okreće ka onima koji stvaraju dohodak u ovoj državi, ali je zatražio i da se ukaže na delove sistema koji ne funkcionišu. „Mi nemamo zlato, naftu ili gas, i zato moramo da napravimo efikasnu državu koja će omogućiti industrijama da rede i zarađuju“, zaključio je Sertić.

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design