Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da Komora više od 10 godina aktivno učestvuje u procesu evropskih integracija i da pomaže srpskoj privredi da se unapredi i prilagodi novom poslovnom okruženju, koje pre svega odlikuju zajednička evropska pravila i otvorenost evrposkog tržišta. Čadež je govoreći na panelu "Unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji" istakao da je naša privreda svesna da su pred njom značajni zadaci koje treba ispuniti kako bi postala spremna za članstvo u EU.

Iskustva najuspešnijih firmi u Srbiji pokazuju da oni mogu da budu konkurentni i na tržištu EU, izjavio je Komesar EU za proširenje Johanes Han na osnovu razgovora sa predstavnicima najuspešnijih kompanija koje posluju u Srbiji, a koji su učestvovali na panelu u Privrednoj komori Srbije.

“Na osnovu onoga što sam video i čuo, Srbija je, kada je reč o poslovnom sektoru, već dobro pripremljena za pristupanje EU", poručio je Han.

Komesar EU za proširenje naglasio da su reforme koje sprovodi Vlada Srbije važne za razvoj ekonomije i da su unapredile konkurentnost srpske privrede, Navodeći da je Srbija na dobrom putu i da ima dobre odnose sa EU, Han je ocenio da ekonomski prosperitet Srbije treba da se oslanja na mlade generacije i najavio da će EU otvoriti kancelariju za razmenu mladih stručnjaka.

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević izjavila je da je PKS prirodan partner na putu Srbije ka EU, navodeći da će naredna poglavlja u pregovorima sa EU biti upravo ona koja su od velikog značaja za poslovnu zajednicu. Među tim poglavljima, kako je navela, jesu poglavlje 5, koje se odnosi na javne nabavke, poglavlje 25 (istraživanje i razvoj), poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje, kao i poglavlje 20, koje se odnosi na industrijsku politiku i preduzetništvo.

U panel diskusiji učestvovali su predstavnici uspešnih firmi 30 Hills, Nelt, OnoBikes, BITGEAR koji svoje viskokvalitetne proizvode izvoze na evropsko tržište i koji su pokazali da ti proizvodi mogu biti konkurentni. Oni su predstavili svoja iskustva kao i korake koje su pravili na putu od ideje do realizacije i osnivanja sopstvene kompanije u Srbiji.

 

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design