Otvoren jedinstveni reciklažni kompleks u Srbiji

 

Na temeljima prve otkupne stanice u opštini Rakovica podignut je novi reciklažni kompleks, u koji je uloženo 2,3 miliona evra i u kome je otvoreno 30 novih radnih mesta, čime je dokazano da je moguće vratiti stari sjaj nekada glavnoj industrijskoj zoni u Beogradu, a ujedno doprineti razvoju prestonice i Srbije kada je u pitanju industrija reciklaže.

 

eciklazani kompleksNovoizgrađeni kompleks se prostire na 14.200 metara kvadratnih, a čine ga transfer stanica za industrijski i opasan otpad, novi pogon za reciklažu i mobilni pogon za remedijaciju zagađenih lokacija PCB-em.

U novom pogonu za reciklažu vršiće se reciklaža velikih industrijskih mašina - transformatori, motori, generatori, preko 1000 V, kojima je istekao radni vek. Takođe, sastavni deo pogona će biti sistem za dekontaminaciju i pravilno odlaganje PCB uređaja, što će doprineti sveobuhvatnim upravljanjem opremom koja je kontaminirana ili sadrži PCB, kao i PCB otpadom. Odabir tehnologije za dekontaminaciju će biti izvršen u periodu 2016/2017. godine, u skladu sa inoviranim domaćim propisima u oblasti upravljanja otpadom, zahtevima međunarodnih konvencija, kao i zahtevima koji budu identifikovani tokom pregovora sa EU, u okviru Poglavlja 27, poštujući principe najboljih raspoloživih tehnika i prakse u oblasti zaštite životne sredine.

Potpunim opremanjem i puštanjem u rad pogona za reciklažu omogućiće se otvaranje dodatnih 30 radnih mesta i doprineti razvoju Beograda i Srbije, kada je u pitanju industrija reciklaže. Ovo je posebno važno istaći, imajući u vidu činjenicu da u regionu Zapadnog Balkana sistem za uklanjanje PCB-a iz okruženja još uvek nije integralno uspostavljen.

Kapacitet kompleksa za reciklažu je 10.000 tona industrijskog i opasnog otpada na godišnjem nivou i, kao takav, predstavlja važan iskorak ka podizanju infrastrukture za upravljanje opasnim otpadom koji predstavlja veliki problem za našu zemlju. Procenjuje se da se u Srbiji generiše oko 100.000 tona opasnog otpada godišnje, a ovaj projekat treba da omogući domaćim kompanijama i stranim investitorima da bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zbrinu opasan otpad iz proizvodnje. U skladu sa tim, ovo postrojenje će u velikoj meri olakšati i napore resornog ministarstva kako bi se bezbedno uklonio istorijski otpad i građanima Srbije omogućio visok životni standard.

U godini preduzetništva, kompanija Miteco je, pored otvaranja reciklažnog kompleksa, obeležila i jubilej od 50 godina od osnivanja prve otkupne stanice za sekundarne sirovine u Rakovici, na čijim temeljima je izgrađena. U znak sećanja na prvu otkupnu stanicu, svečano je otkrivena i spomen ploča.

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design