U prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandra Vesića, Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, Privredne komore Srbije Siniše Mitrovića i predstavnika Privredne komore Zelene Srbije Ilije Đorđevića i Saše Mihajlovića 12.12.2014.god. održana je Skupština Udruženja IOS “HRABRI ČISTAČ“.

Teme o kojima se diskutovalo je su bile sistem finasiranja industrije otpada i zakonska regulativa u Srbiji, skriningu poglavlja 27, kao i o tekuća pitanjima Udruženja.
Aleksandar Vesić predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine istakao je da Ministarstvo u svojim dokumentima – Predlog programa Vlade RS i Predlog akcionog plana za sprovođenje rada Vlade, predložilo unapređenje finansiranja životne sredine i jačanja višegodišnjeg planiranja investicija i smatra da će doći do usvajanja tih dokumenta od strane Vlade RS. Jedna od mera u tim dokumentima je obezbeđivanje stabilnog i održivog, nacionalnog, institucionalnog sistema finasiranja zaštite životne sredine u RS.
Prisutnima se obratio i Siniša Mitrović predstavnik Privredne komore Srbije i naglasio je da je neizvesnost ono što se nameće u 2015 godini u Srbiji po pitanjima koja su otvorena kao što su pitanje formiranja novog Ministarstva za zaštitu životne sredine, zakonodavnog okvira,EU i poglavlja 27 – kapaciteti države administrativni i finansijski, rešavanje pitanja istorijskog otpada, klimatske promene i akcident, transformacija u javno-komunalnim preduzećima, pojačavanjeinspekcijskog nadzora,redizajn pravno-ekonomskog ambijenta.
Opšti je zaključak o neophodnosti formiranja vanbudžetske finansijske institucije kao i da istorijsko zagađenje pored posebnih tokova otpada treba biti prioritet za tretman otpada. Potrebno je raditi u budućnosti na objedinjavanju snaga udruženja, komorskog sistema i drugih civilnih organizacija i nalaženju načina da privreda ponudi platformu za rešavanje problema u industriji otpada, bio je jedan od zaključaka.

U drugom delu Skupštine prisutni članovi Udruženja usvojili su Plan, program i prioritete rada i Finasijski plan Udruženja za 2015.god., a izabrani su i predstavnici Udruženja koji će biti delegati u FEAD komitetima u narednoj godini.

©Ios-Hrabri Čistač
Web Design & Development by

Webix Design